VIDEO – Reținut pentru cruzime față de animale: Și-a bătut oaia cu pumnii și picioarele până a căzut lat de oboseală!

1

Un bărbat de 31 de ani din comuna suceveană Burla a fost reținut luni, 1 aprilie 2024, de polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, pentru acte de cruzime față de animale, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava.

Într-o filmare ce face parte din probatoriul administrat în acest caz (vezi video) se vede cum bărbatul, aflat într-o criză de nervi, ridică în brațe o oaie și o izbește de pământ, iar apoi o lovește sălbatic, cu pumnii și picioarele, timp de mai multe minute, până când cade lat de oboseală, alături de animalul prăbușit la pământ.

Potrivit polițiștilor, fapta a avut loc anul 2022, în cursul lunii august, fiind filmată cu telefonul mobl, după câte se pare, de cineva din familie.

„La data de 01.04.2024, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor – IPJ Suceava au finalizat verificările cu privire în legătură cu un caz de cruzime față de animale, un bărbat fiind reținut pentru rănirea cu intenție a unei ovine. Astfel, în urma probatoriului administrat, prin ordonanța din data de 28.03.2024, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor – IPJ Suceava au dispus, iar procurorul de caz a confirmat efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un bărbat de 31 ani, din com. Burla, pentru săvârșirea infracțiunii de «rănirea cu intenție a animalelor», faptă prevăzută şi pedepsită de art. 25 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor – republicată, constând în aceea că în cursul lunii august a anului 2022, în jurul orei 04:00 dimineața, a rănit cu intenție, izbind de pământ iar ulterior lovind cu pumnii și picioarele de nenumărate ori, o ovină (oaie domestică)”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava remis redacției AgroTV.

De asemenea, la data de 01.04.2024, în urma probatoriului administrat, s-a dispus și măsura reținerii bărbatului, pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii de «rănirea cu intenție a animalelor», acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Suceava.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor continuă cercetările, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, urmând ca, după definitivarea acestora, să fie dispusă soluție procedurală corespunzătoare.

video
play-sharp-fill

În conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2006 republicată privind protecția animalelor relele tartamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea.

Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

a) folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;

b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) rănirea cu intenție a animalelor.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

b) schingiuirea animalelor;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) zoofilia.