WC-uri confortabile pe fonduri europene. Asta da investitie!

23
WC-uri confortabile pe fonduri europene. Asta da investitie!

Președintele CJ Suceava dorește să acceseze fonduri europene pentru… WC-uri!

Președintele Consiliului Județean Suceava vorbește despre prioritățile sale pentru județ. Printre acestea, se numără și promovarea unui program de dotare cu fose septice a gospodăriilor din zona de munte și cele din zonele greu accesibile.

În vârf de munte, în zonele greu accesibile nu există alte nevoi fundamentale, doar atât- WC-uri confortabile. Oare într-o țară europeană a secolului XXI, o astfel de investiție nu poate fi făcută altfel, decât prin accesarea fondurilor europene?  

Președintele CJ, foarte mândru de ideea avută, a declarat că: „Am făcut și o simulare în ceea ce privește oportunitatea finanțării cu fonduri europene și guvernamentale a unor investiții prioritare pentru suceveni în următorii patru ani”. Acesta mai face precizări legate de confortul populației, ce se rezumă la racordarea acestora la sistemul de canalizare.

„Trebuie amintit faptul că acum avem în implementare în județ un mare program pe POIM, de un sfert de miliard de euro, pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, care se adresează unei treimi din populația județului Suceava, urmând ca în perioada următoare să deschidem nu mai puțin de 25 de puncte de lucru”, a declarat președintele CJ.

Președintele CJ a analizat datele de pe marginea acestui subiect, care atestă că atât în județ cât și în țară, numărul locuințelor racordate la rețelele de apă este mult mai mare decât a celor racordate la rețelele de canalizare și că se constată un grad scăzut, spre zero, a procentului de racordare la canalizare a locuințelor din zona de munte și zonele greu accesibile. WC-uri WC-uri

Potrivit președintelui CJ, costurile pentru realizarea acestui program de mare anvergură, pentru dotarea cu fose septice a locuințelor din zonele greu accesibile la nivel național se ridică la 500 de milioane de euro.

El consideră că un astfel de proiect ar putea fi introdus la finanțare prin Programul de Reziliență.

 „Acest program de dotare cu fose a locuințelor din zonele greu accesibile înseamnă încă un pas în asigurarea condițiilor de confort pentru populație”, a mai subliniat acesta. 

Un lucru este cert, pentru oamenii care locuiesc în vârf de munte, în zone greu accesibile, prioritatea o constituie racordarea la rețeaua de canalizare