Adrian Oros: “Avem cu UN MILIARD de EURO mai PUTIN pentru dezvoltare rurala”

62
Adrian Oros: “Avem cu UN MILIARD de EURO mai PUTIN pentru dezvoltare rurala”

Reduceri bugetare pentru dezvoltarea rurală! Pentru perioada 2021-2027, România are aloocată pentru componenta de dezvoltare rurală, Pilonul II, o sumă mai mică cu un miliard de euro față de perioada 2014-2020, a declarat ministrul Agricultruii, Adrian Oros.

“Acum, după deciziile luate azi noapte la Bruxelles, la un calcul pe care am încercat să-l fac foarte rapid, vom avea pentru acest Program Naţional Strategic, Pilonul I, adică pentru plăţi directe, 13,78 miliarde euro şi pentru Pilonul II – 7,01 miliarde euro pentru dezvoltare rurală, la care se adaugă Next Generation – 0,72 miliarde. Dacă ne uităm, avem cu un miliard de euro mai puţin faţă de alocarea 2014-2020 pentru componenta Pilon II dezvoltare rurală. De aceea, va trebui să fim foarte atenţi la cum elaborăm ProgramulNaţional Strategic. Acum analizăm, discutăm, cu toate asociaţiile, cu tot ce înseamnă mediu asociativ. Sunt convins că la aceste dezbateri vor participa şi reprezentanţii administraţiei publice locale, dar şi ai GAL-urilor, în aşa fel încât să vedem cum creionăm Programul Naţional Strategic care se referă la dezvoltare rurală”, a precizat ministrul.

Șeful MADR a mai subliniat că, pe lângă sumele din PNS, mai există și Programul Național de Creștere a Rezilienței, unde s-a atras o sumă de 6 miliarde de euro, pentru tot ce înseamnă sisteme de irigaţii, infrastructura principală, secundară, sistemele de gestionare a apei, desecare, drenaj, combaterea eroziunii solului, prevenirea deşertificării, sistem antigrindină şi creşterea precipitaţiilor, precum și pentru o reţea de colectare, depozitare, procesare şi distribuţie sau comercializare a produselor româneşti.

Reamintim că, în urma negocierilor de la Bruxelles, care s-au desfășurat pe parcursul a patru zile și patru nopți, România a obținut aproape 80 de miliarde de euro, sumă ce va fi destinată proiectelor europene, a precizat șeful statului, Klaus Iohannis.

”Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică”, a subliniat Klaus Iohannis după încheierea negocierilor.