La Bruxelles s-a găsit soluția pentru ca și fermierii români să își poată vinde produsele

4

La reuniunea Consiliului de Agricultură și Pescuit, care se desfășura zilele acestea la Bruxelles, Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură, a făcut o serie de declarații cu privire la situația agricultorilor din țările frontaliere Ucrainei. Ce soluție au găsit demnitarii europeni, problemelor cu care fermierii se confruntă astăzi, mai exact greutățile pe care aceștia le au în a-și vinde produsele, citiți în rândurile de mai jos.

“Astăzi, dacă facem comparație între nivelurile importurilor din Ucraina, pe intervalul anilor 2021- 2022,  observăm o creștere a acestora. Cantitatea de grâu exportată în 2021 a fost de 287 de mii de tone, iar pentru 2022 a fost de 2 849 mii tone. Cantitatea de porumb exportată în 2021 a fost de 7,3 milioane tone, iar în 2022 a fost de 12,2 milioane tone. Situația este asemănătoare pentru oleaginoase. Cantitatea de ulei de floarea soarelui exportată înainte de război a fost de  25 de mii de tone, iar în 2022  a fost de 1,8 milioane tone”, a spus comisarul pentru Agricultură.

Janusz Wojciechowski: Iată reversul medaliei acestei inițiative de solidaritate!

Așa cum am constatat, exporturile ucraineene creează probleme țărilor frontaliere. Potrivit declarației lui Wojciechowski, în Bulgaria, de exemplu, importurile de ulei de floarea soarelui au trecut în 2021 de la trei mii de tone, la 892 mii de tone.

“Există o creștere considerabilă a importurilor de rapiță, chiar grâu și porumb, în mod special pentru România și Ungaria. Iată reversul medaliei acestei inițiative de solidaritate! Trebuie să găsim o soluție acestor probleme cu care agricultorii se confruntă astăzi, mai exact, pentru situația clară în care nu își pot vinde produsele. Vorbim despre agricultorii din România, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Slovacia”, a subliniat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură.

Vom utiliza rezervele în caz de criză!

“Am discutat despre soluțiile posibile: nu este vorba despre a înceta sau a reduce importurile din Ucraina, ci, mai degrabă, căutăm soluții de a susține fermierii din aceste țări. Vom utiliza rezervele în caz de criză, chiar dacă nu toți reprezentanții statelor membre și-au exprimat acordul cu această propunere, dar majoritatea lor, a spus da. Așadar, vom reanaliza situația și vom vedea dacă vom utiliza o parte sau chiar toată rezervă de criză pentru statele afectate de mărfurile din Ucraina. Urmează să prezentăm aceasta ca o inițiativă”, a conchis Janusz Wojciechowski.