Cand si cum verificam carnea porcului sacrificat in gospodarii

9
Cand si cum verificam carnea porcului sacrificat in gospodarii

In aceasta perioada fiecare satean care se respecta sacrifica porcul crescut in propria gospodarie. Dincolo de asta, in vatra satului acesta este un adevarat ritual pentru care toti membrii familiei se strang acasa special pentru taiatul porcului. carnea

Odata pentru ca asa spune traditia si apoi pentru ca este un obicei ca de pe masa de Craciun sa nu lipseasca  slaninuta, caltabosul, toba, carnatii sau lebarul.

Tocmai de aceea inainte de consum sau preparare, primul lucru care trebuie facut este un drum la medicul veterinar pentru a verifica daca nu cumva carnea este infectata cu Trichinella, deoarece in perioada sărbătorilor de iarnă se consumă cel mai frecvent carne de porc iar statisticile arata ca  trichineloza este răspândită mai ales în zonele rurale.

 ,,In toate pietele din Arges, medicii veterinari lucreaza dupa urmatorul program- de luni pana vineri de la 8.30 pana la 17.00 iar sambata si duminica de la 8.30 la 14.00, strans legat si de orarul pietelor din judet,, ne asigura Sorin Sorescu directorul executiv al D.S.V.S.A.

Multe isi adapteaza programul in aceste zile asa incat sa faciliteze aprovizionarea oamenilor cu cele necesare acestei perioade.

,,In Piata Dacia din Mioveni, cea care deserveste atat locuitorii din zona dar si din satele si comunele limitrofe, au fost aplicate toate masurile impuse  de autoritati pentru prevenirea si stoparea infectiei cu SARS COV 2 , iar programul se va desfasura de la 07.00- 18,00 in perioada 21-27 decembrie a.c. . In cele doua zile de Craciun unitatea va fi inchisa, urmand sa isi reia activitatea duminica 27 decembrie, se arata intr-un comunicat al primariei Mioveni.

Autor: Elena Picu