Ce se va întâmpla cu lâna și cu pieile de miel în perioada Paștelui

13
Ce se va întâmpla cu lâna și cu pieile de miel în perioada Paștelui

Primăriile din țară trebuie să organizeze acțiuni de colectare a lânii și a pieilor de miel, astfel încât acestea să nu ajungă în natură, în perioada sărbătorilor pascale, ci să fie reciclate sau neutralizate.

Conform declarațiilor ministrului Mediului, Tanczos Barna, aflat în Harghita, vineri, 26 martie 2021, Primăria localității Mădăraș a fost dată ca exemplu de instituție care a demarat o astfel de acțiune.

„Se apropie sărbătorile pascale, atât la catolici, cât şi la cei de religie ortodoxă. În această perioadă, an de an, ajung în natură sute poate mii de tone de lână şi de piei de miel, pentru că în momentul de faţă nu există o industrie de reciclare, nu există o industrie care să proceseze aceste materii prime. Fac un apel către toate autoritățile publice locale, să ia exemplul primăriilor din județul Harghita.

De exemplu, primăria din Mădăraș a organizat astăzi o acțiune, «Marea Debarasare», unde s-au colectat câteva tone de lână și, cu ocazia sărbătorilor pascale, vor organiza și colectarea pieilor de miel. Este un exemplu bun de urmat. (…) În cazul în care nu se găsește nicio societate care să proceseze pielea de miel, în cazul de față, sau lâna, ele ajung în incineratoare autorizate şi vor fi neutralizate”, a declarat ministrul Mediului, pentru Agerpres.

În plus, el a mai menționat că, în zona Ciuc, anual se organizează acțiuni de colectare a deșeurilor și a îndemnat autoritățile publice locale să fie un catalizator și să contribuie la schimbarea de mentalitate în acest domeniu.

„Cu ocazia venirii primăverii, tot aici, în regiunea noastră, se organizează aproape în fiecare comună «Marea Debarasare», împreună cu societățile de salubrizare, și cantități uriașe, sute de tone de deșeuri ajung în depozite, în gropi de gunoi autorizate, ajung la reciclare, sunt colectate selectiv și alimentează, practic, economia, alimentează economia circulară.

Apelul meu către autoritățile publice locale este să ia în serios acest rol de catalizator, de un bun exemplu, și să contribuie la schimbările de mentalitate de care avem nevoie ca nici terenurile, nici râurile, nici șanțurile să nu fie pline de deșeuri”, a conchis Tanczos Barna.

Industria prelucrării, la pământ

Din păcate, după sărbătorile pascale rămân pe lângă stânele de oi grămezi uriașe de piei de miel pe care nu mai dă nimeni niciun ban. Crescătorii de oi de la noi din țară sunt nevoiți să le îngroape, din cauză că România nu mai are centre de colectare, nici tăbăcării, iar marile fabrici de încălțăminte și pielărie au falimentat.

Industria pielăriei și marochinăria sunt distruse. Vestitele fabrici din Orăștie, Agnita, Sibiu, Cluj, Timișoara, de unde plecau la export poșete, pantofi sau cojoace, au dispărut.

Cele câteva ateliere rămase prin țară nu pot să preia uriașa cantitate de piei produsă de fermieri. Oferta mult mai mare decât cererea a dus prăbușirea prețurilor.

În 2018, o blană de miel costa 75 de lei în bazarul din Poiana Brașov.