Consiliul Medicilor Veterinari, precizari despre legea care modifica MAJOR piata de medicamente pentru animale

4
Consiliul Medicilor Veterinari, precizari despre legea care modifica MAJOR piata de medicamente pentru animale

Noua lege care reglementează comercializarea medicamentelor administrate animalelor are rolul de a asigura protecţia sănătăţii populaţiei şi de a contribui la reducerea rezistenţei la antibiotice, în condiţiile în care acest aspect este unul dramatic în România, susţin reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari (CMV), potrivit Agerpres.

A fost adoptată Legea de modificare a Legii 160/1998 privind exercitarea profesiei de medic veterinar. Noua legislație transpune în legislaţia naţională prevederi ale legislaţiei europene în materie, și corectează unele măsuri cu aport negativ major asupra sănătăţii publice.

Potrivit CMV, actul normativ a dat posibilitatea înfiinţării unei farmacii veterinare de către orice persoană, indiferent de calificarea sa profesională, punând interesul financiar al agenţilor economici pe primul plan, în detrimentul protecţiei sănătăţii populaţiei. Mai mult decât atât, acest act normativ, a dat posibilitatea vânzării medicamentelor veterinare, în cadrul farmaciilor veterinare, de către orice persoană, indiferent de pregătirea profesională şi a eliminate prevederea privind desfăşurarea activităţii farmaciei veterinare doar în prezenţa unui medic veterinar.

Farmaciile veterinare aveau posibilitatea de a comercializa produse biologice nocive, dar şi produse interzise prin legislaţia europeană, cum ar fi hormonii, direct către proprietarii de animale, pentru administrarea pe cont propriu.

Noua lege prevede măsuri mult mai clare pentru a asigura o protecție mai bună a sănătăţii publice, astfel înfiinţarea şi funcţionarea farmaciilor veterinare se face doar prin intermediul medicilor veterinari, care cunosc modul corect de utilizare și administrare a produselor, și are ca scop prevenția alterării stării de sănătate a animalelor, dar și a omului. Legislaţia prevede, de asemenea, și sancţionări mult mai drastic în cazul încălcării legislaţiei privind comercializarea şi utilizarea produselor medicinale veterinare.

Totodată, comercializarea şi administrarea medicamentelor veterinare se va face doar în prezenţa și sub supravegherea medicului veterinar. Potrivit CMV, proprietarii animalelor pot administra anumite categorii de produse care au fost prescrise de către un medic veterinar şi care nu necesită administrarea exclusivă de către acesta sau de către personalul de specialitate.

Noua legislaţie mai stabileşte și atribuţiile şi competenţele tehnicienilor şi asistenţilor veterinari în cadrul actului medical veterinar. Astfel, exploatațiile comercial vor putea angaja ersonal de specialitate cu studii medii care să efectueze activităţile veterinare de bază, sub responsabilitatea sau supraveghere medicului veterinar cu care are contract.

CMV mai subliniază că legea nu se aplică retroactiv, deci nu afectează farmaciile veterinare existente, ci produce efecte doar pentru viitor. De asemenea, legea vine în sprijinul fermierilor și nu îi afectează negativ în niciun fel.