Contractele in agricultura. Care e riscul daca NU le respecti?

10
Contractele in agricultura. Care e riscul daca NU le respecti?

Contractele incheiate in agricultura joaca un rol important in asigurarea unei bune intelegeri dintre fermieri și cumparatori, prin indeplinirea conditiilor, in special in perioade de criza! Pandemia generata de COVID-19 a adus mari deservicii agriculturii in general, insa faptul ca ea s-a suprapus secetei pedologice din acest an a facut ca multi fermieri sa inregistreze pagube neasteptate si greu de estimat.

Toate aceste lucruri au facut ca productiile inregistrate, cel putin in sectorul vegetal, sa fie mult sub mediile anilor anteriori, situatie in care s-a vehiculat ideea de a sista exportul de cereale.

Profesorul Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii, a explicat in cadrul emisiunii Agricultura la Raport, moderata  de Ovidiu Ghinea cum stau lucrurile din acest punct de vedere si care este riscul daca nu iti respecti contractele.

„Romania are un merit extraordinar, pentru ca este prezenta in clubul exportatorilor de cereale, ceea ce este foarte bine. Este extrem de dificil sa patrunzi acolo si daca nu iti respecti contractele, iti pierzi credibilitatea pe plan extern. Odata pierduta, ne va fi foarte greu sa ne recapatam locul. Sunt acolo tari, considerate cu traditie, care fac parte din categoria marilor producatori agricoli, care nu au potentialul nostru si lupta sa isi mentina locul, trebuie sa analizam situatia din toate punctele de vedere”, a spus Valeriu Tabara la Agro TV.

Contractele utilizate în mod obișnuit în agricultură includ vânzarea de terenuri, echipamente și cereale; împrumuturi și credite; achiziții de input-uri; închirieri de terenuri și echipamente; și contracte de producție și comercializare. Deși aceste tranzacții iau ocazional forma unor acorduri orale, documentele scrise sunt utilizate din ce în ce mai mult pentru a specifica termenii unei tranzacții intenționate.