Crescatorii de porci: ”Situatia este dramatica! Porcul romanesc dispare din piata!”

47
Crescatorii de porci: ”Situatia este dramatica! Porcul romanesc dispare din piata!”

Sectorul suin trage un semnal de alarmă cu privire la situația critică a fermelor de creștere a porcinelor din România. În acest moment, se înregistrează o scădere simțitoare a cererii pentru carnea de porc, deși nu s-au constatat diferențe mari în consum. Ca urmare, previziunile fermierilor crescători de porci sunt că urmează o prăbușire a pieței, sufocată de carnea provenită din disponibilul de carne de porc din alte state UE și că, în câteva luni, majoritatea fermelor vor falimenta.

Președintele Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS), Larisa Ene, trage un senal de alarmă în acest moment. Aceasta spune că lipsa capitalului și a rezervelor financiare, costul mare al finanțării, aduc prejudicii și solicită MADR să analizeze urgent situația sectorului de creșterea porcilor și să elaboreze urgent scheme de sprijin financiar pentru perioada imediat următoare.

”După ce pesta porcină africană (PPA) a făcut ravagii în acest sector, acum pandemia a pus capac. Mulți știu că în multe județe din țară, situația este dramatică. La Satu Mare, fermierii nici acum nu pot să își vândă animalele. Peste 50% din fermele autorizate de porci nu își mai populează spațiile. Putem spune că sectarul suin este deja împins de pe marginea prăpastiei. El este deja în cădere liberă. Dacă nu sunt deblocați bani de la Guvern, să fie ajutat acest segment al agriculturii, porcul românesc dispare din peisajul autohton. Timpul se scurge în defavoarea fermierului român. Pot spune că ne-a ajuns cuțitul la os și sper ca cineva să ne audă problemele”, a afirmat Larisa Ene, președinte AFISS, pentru AGRO TV.

Efectivul de porcine din România s-a diminuat cu 50% din 2009 și până acum, iar trendul este descrescător. În prezent, România produce sub 30% din carnea de porc de care are nevoie pentru consum. Având în vedere prezența virusului pestei porcine africane, care a condus la sacrificarea a peste 540.000 de porci până în prezent, tot mai mulți crescători pun lacătul pe ferme.