Cum vor arăta subvențiile fermierilor din 2023 – Plafonare la 500.000 EURO?

18

Odată cu implementarea noii Politici Agricole Comune (PAC), subvențiile pe care le primesc fermierii români vor suferi anumite modificări. Începând cu acest exercițiu financiar, Uniunea Europeană pune mult mai mult accentul pe măsurile mai prietenoase cu mediul înconjurător, dar și pe sprijinirea fermierilor mici și mijlocii.

În emisiunea ”Agricultura la Raport” vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda, a prezentat câteva noutăți legate de cum va arăta noua PAC și, implicit, subvențiile fermierilor români din 2023.

În primul rând, potrivit europarlamentarului român, noile eco-scheme vor cântări în jur de 25% din totalul sumei alocate pentru subvențiile la hectar.

”Partea de eco-scheme, deși pare o nebuloasă pentru fermierii din Uniunea Europeană, chiar și Comisia Europeană mai bâjbâie pe tema aceasta, un lucru este clar: mergem pe această formulă de lucru în care vom avea doi ani de învățare a acestor scheme, astfel încât să nu pierdem banii. (…) Parlamentul European a venit cu o variantă de 30% din Pilonul, noi cei din grupul PPE am propus 25%, Consiliul a propus 20%, dar ne vom întâlni undeva la 25% pe partea de eco-scheme”, a explicat Daniel Buda pentru AGRO TV.

În ceea ce privește plafonarea subvențiilor, măsură prin care Uniunea Europeană vrea să sprijine fermierii mici și mijlocii prin alocarea unor sume mai consistente către acest sector al agriculturii, țara noastră va avea de ales dintre două variante de lucru.

”Pe ceea ce înseamnă posibila plafonarea a subvențiilor în agricultură, pentru că știu că este o chestiune care preocupă destul de mult spațiul agricol din România, lucrurile nu au suferit modificări semnificative de la ultimele discuții. Statele membre sunt obligate să opteze pentru formula de a aloca fermierilor mici și mijlocii 12% pentru dezvoltarea acestora, sau să meargă pe o plafonare la 500.000 euro. Aceasta a fost ultima variantă de lucru la nivelul Consiliului. Deci este clar că nu este vorba de o plafonare obligatorie”, a mai subliniat vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.