Daea despre despăgubirile pentru secetă: „Plăţile se vor face în următoarele luni”

9

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le transmite fermierilor că vor mai veni bani, și de la Comisia Europeană și din bugetul național, pentru a compensa atât pierderile cauzate de importurile de cereale din Ucraina, cât și pierderile înregistrare la culturile de primăvară ca urmare a secetei, însă nu a dat mai multe detalii în asupra datei când vor începe aceste plăți.

Joi, 30 martie, „prin votul dat în Comitet, România va beneficia de prima tranşă din rezerva de criză. Am ţinut legătura mereu cu Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles şi am cunoştinţă că se va lucra la un nou mecanism de sprijin, pentru suplimentarea sumelor destinate ţării noastre, aşa cum a solicitat preşedintele României”, a declarat Petre Daea pentru AGERPRES.

De asemenea, acesta a precizat că Ministerul Agriculturii poartă un dialog instituţional cu Comisia Europeană și pentru stabilirea instrumentelor de sprijin pentru despăgubirea fermierilor pentru pierderile înregistrare la culturile de primăvară din cauza secetei, urmând ca primii bani să fie distribuiţi imediat după aprobarea ajutorului de stat de către CE.

„În respect pentru fermierii români facem tot ce trebuie pentru a ajunge la timp sumele ce li se cuvin. Lucrăm împreună cu partenerii de dialog la stabilirea metodologiei de aplicare. Ministerul Agriculturii a început în data de 10 februarie dialogul instituţional cu Comisia pentru stabilirea ajutorului de stat destinat despăgubirii pierderilor înregistrare la culturile de primăvară din cauza secetei. După agrementarea mecanismului cu Comisia vom pune în mişcare actul normativ pe care îl avem deja realizat în minister. Suntem pregătiţi şi estimez că plăţile se vor face în următoarele luni”, a mai spus Petre Daea.