De la povestea trufei la afaceri de peste un milion de lei. Cât costă un borcan cu produsul de nișă

12
De la povestea trufei la afaceri de peste un milion de lei. Cât costă un borcan cu produsul de nișă

Cu o investiție inițială de doar 3.000 de euro, timișoreanul Felix Biriescu a reușit să atingă în 2020 o cifră de afaceri de peste un milion de lei și să exporte trufe culese din pădurile din țară în mai multe state ale blocului comunitar.

Povestea afacerii bănățeanului a debutat în urmă cu 17 ani, atunci când a descoperit povestea trufelor prin intermediul unui apropiat, scriu cei de la ZF Coporate.

El a mărturisit pentru publicația citată că, dacă la început, erau doar câțiva oameni care activau pe această nișă, în prezent „sunt mii de culegători de trufe”.

„Am auzit prima dată despre trufe la cineva care văzuse o emisiune despre ele în străinătate, am căutat pe internet informații, am fost la un curs ținut de niște unguri la Cluj și, de acolo, a început totul. Investiția inițială a fost destul de mare pentru vremea aceea, de circa 3.000 de euro și am reușit să o facem jumătate cu bani proprii, iar cealaltă jumătate cu un credit bancar. Trufele le luăm din pădurile de la noi” a precizat Biriescu, fondatorul businessului Trufex, deținut de compania Trufex Europe SRL.

Cât costă un borcan cu trufe

În declarațiile făcute pentru publicația amintită mai sus, Felix Biriescu a mai vorbit și despre profilul consumatorului român de trufe. Acesta are o vârstă cuprinsă între 30 și 50 de ani și are „venituri bune”. Informația această este relevantă, în condițiile în care un borcan cu acest tip de condiment comercializat de brandul Trufex costă în jur de 50-60 lei, acesta fiind un preţ mediu.

Tot el a mai precizat că țara noastră nu e un mare consumator de trufe, ca atare afacerea se axează foarte mult pe producerea şi exportul lor în Uniunea Europeană (UE).

Cel mai bun an pentru businessul Trufex a fost 2015, atunci când a avut loc o criză de trufe în toată lumea din cauza secetei, doar România având trufe. La acel moment, spune afaceristul, kilogramul de trufe se cumpărat și aproximativ 5.800 de euro. În contrapartidă, cel mai slab an din punct de vedere al businessului a fost chiar următorul, atunci când kilogramul de trufe a scăzut până la 250 de euro, nu a fost marfă, aşa că a fost nevoit să cumpere de la ţările care aveau.

Pentru anul în curs, afaceristul bănățean și-a propus crearea altor direcţii de business în comerţul cu ciuperci, extinzând gama de produse.

Cu privire la propriul business cu trufe, investitorul previzionează pentru acest an o cifră de afaceri în creştere față de cea din 2020.