Dimitrie Muscă: ”Guvernul ne-a dat apă, cafea, după care urmează falimentul”

4

Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai cunoscuți și de succes fermieri din România, trage un semnal de alarmă către toți colegii săi de breaslă. Acesta spune că agricultorii români trebuie să iasă de urgență în stradă, la proteste, pentru că soarta agriculturii românești este pusă în pericol de importul cerealelor din Ucraina.

”Ar fi trebuit să ne sesizăm și să luăm și noi aceeași măsură ca Polonia, Ungaria și Slovacia, pentru că ne puteam ascunde după aceste trei țări. Iată că oamenii care au avut sânge în instalație, inclusiv premierul Poloniei, au spus că nu pot să distrugă economia și ceea ce înseamnă mâncarea pentru popor. În condițiile în care Uniunea Europeană mereu scoate din pesticidele pe care le folosim noi, nu știm de ce se acceptă pe partea cealaltă aceste produse din Ucraina, unde se folosesc pesticide la un preț mult mai mic și un grad de toxicitate mult mai mare.

Ar trebui ca noi, fermierii, să ieșim în stradă și să se ralieze întreaga populație a țării. Așa cum România a devenit o piață de desfacere pentru produsele din toată lumea, nu știu dacă nu se va ajunge acolo și la nivel de UE. (…) Pe tot mai multe site-uri apar anunțuri de vânzare a fermelor, fie că sunt zootehnice sau vegetale. În partea de vest a țării, unde am mai avut ploi, încă nu este cazul să se intre în faliment, dar în partea de est și sud, deja a apărut acest lucru”, a precizat Dimitrie Muscă, la Prima News.

Totodată, fermierul arădean a făcut și o aluzie la promisiunile guvernanților către fermieri, care deocamdată nu s-au concretizat.

”La Guvern ni s-a oferit cafea, apă, după care urmează falimentul. Aș vrea să atrag atenția că de această dată ar trebui să fie nemulțumită toată țara și să iasă în stradă. La ora actuală este foarte târziu. Avem o problemă; o parte din șefii acestor asociații care ar trebui să lupte pentru fermieri, să sperăm că nu vor socoti aceste lupte doar o trambulină și să ne trezim că, anul viitor, vor fi candidați la nu știu ce parlamentare sau europarlamentare. Noi, ca fermieri, dacă nu facem nimic, ne merităm soarta. Ne merităm soarta dacă nu ieșim în stradă, să le spunem lui Ciolacu și lui Iohannis că nu au voie să distrugă mâncarea românilor, să-și bată joc de ferme”, a mai subliniat Dimitrie Muscă.