Dupa 35 de ani de crescut oi, au trecut la vaci! Care este motivul

7
Dupa 35 de ani de crescut oi, au trecut la vaci! Care este motivul

Au lăsat tradiția familiei de a crește oi, în favoarea vacilor de carne din rasa Bălțata Românească! Este povestea a trei fermieri din județul Cluj, care au dezvăluit motivul pentru care au ales să lase oieritul în favoarea vacilor, într-o întâlnire cu europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

”Muszko Zsolt, Albert Norbert și Almasi Alpar, au pariat pe vaca de carne din rasă Bălțata Românească! Evoluția acestora a fost una interesantă și demnă de povestit, după ce părinții lor au excelat în creșterea oilor timp de 35 de ani, vremurile dar mai ales conjunctura generată de lipsa forței de muncă, i-au dus către sectorul creșterii vacilor de carne. Astăzi, câteva zeci de vaci de Bălțată Românească, împreună cu vițeii, sunt gestionate pe islazul obținut într-un târziu de la primărie”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de facebook.

Potrivit lui Daniel Buda, decizia fermierilor de a crește vaci a fost determinată, în mare parte, de lipsa forței de muncă dar și de prețul relativ scăzut al laptelui primit la un moment dat. Este bine știut faptul că vaca de carne nu presupune un efort atât de mare ca și creșterea vacilor de lapte.

”Plecând de la o realitate incontestabilă, a unui deficit de carne de vită la nivel european dar și subvențiile preconizate a fi acordate pe cap de vacă crescută în stabulație liberă de până la 500 de euro, putem trage concluzia că acest pariu poate fi unul câștigător”, a mai scris Daniel Buda.

Rasa Bălțata Românească este o rasă mixtă, cu calități bune atât pentru producția de lapte, cât și pentru carne. Ea este răspândită în toată Transilvania, exceptând partea nord-vestică a Maramureșului (ocupat de rasa Brună) și zona munților Apuseni și sud-vestul Transilvaniei. În nordul Moldovei se cresc vaci din rasa Bălțata Românească în partea de est a județului Suceava și în județul Botoșani. Este răspândită și în alte județe, îndeosebi în jurul centrelor populate.