Emil Dumitru, despre Casa Unirea: ”La 1000 lei venit, cheltuiau 3500. Am facut plangeri la DNA!”

7
Emil Dumitru, despre Casa Unirea: ”La 1000 lei venit, cheltuiau 3500. Am facut plangeri la DNA!”

Casa de Comerț Agroalimentar Unirea a făcut subiectul multor controverse, odată cu schimbarea conducerii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de anul trecut. Promovat cu mult fast de fosta conducere, proiectul nu se bucură de aceeași susținere și din partea echipei actuale de la MADR. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, secretarul de stat Emil Dumitru a venit cu clarificări despre Casa Unirea și a vorbit despre problemele acestui proiect.

”La Casa de Comerț Agroalimentar Unirea s-au furat bani. Am făcut plângeri la DNA, ce puteam să facem? Au plătit un avans la un depozit supraevaluat cu ”doar” vreo 600.000 de euro supraevaluat… așa, puțin… Au cumpărat icre de crap din China, și-au angajat pe cumetrii, nu pe competență, tot felul de oameni – o casă de comerț cu 56 de angajați fără obiectul muncii. Aveau vestitul magazin din blocul Dunărea unde plăteau vreo 4500 euro chirie. Ca să își facă telespectatorii o părere, apropo de Casa de Comerț Unirea, la 1000 lei venit cheltuiau 3500 lei. Asta da performanță economică…

I-am găsit fără buget aprobat conform procedurilor, aveau închiriat undeva pe lângă București un depozit unde țineau niște bărci, deci nu aveau nicio treabă cu activitatea de la Casa Unirea. Au dat 4 corturi, vezi-doamne că fac ei niște centre de colectare pe la Olt, fără niciun fel de plată. Care au fost criteriile?

Instituția aceasta va trebui reclădită pe niște principii ale economiei de piață, în care fiecare angajat de acolo să poată aduce niște beneficii. Dacă nu putem să obținem profituri mari, măcar să regăsim produsele micilor producători puse de o manieră corespunzătoare în fața consumatorului. Ca să faci lucrul acesta, trebuie să urmezi niște pași. Noi am făcut în toată această perioadă o muncă administrativă. O să încercăm, împreună cu organizațiile profesionale, o să am discuții în bazinele legumicole, să vedem ce putem să finanțăm, dar de o manieră în care să se vadă și niște rezultate. Noi trebuie să finanțăm niște depozite, sortare, ambalare, etichetare.

Legat de Casa Unirea, cei care au crezut că poate fi o instituție cu 20 de milioane de euro de unde în mod clientelar să își tragă niște băieți deștepți ceva avantaje, se înșală amarnic. Acolo trebuie cheltuit fiecare leu în mod transparent și conform legislației”, a precizat Emil Dumitru pentru AGRO TV.