Florentin Bercu (UNCSV): ”Fondul mutual nu e suficient. Avem nevoie de un produs de asigurare complet”

7
Florentin Bercu (UNCSV): ”Fondul mutual nu e suficient. Avem nevoie de un produs de asigurare complet”

Într-un an agricol atât de greu cum a fost cel care tocmai s-a încheiat, mulți fermieri consideră că un fond mutual ar fi putut reprezenta un colac de salvare pentru cei mai greu încercați. Soluția, însă, pare să nu fie atât de simplă. Într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, directorul executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Florentin Bercu, a explicat că România are nevoie de un instrument mai complex, care să poată fi cu adevărat eficient.

”România are nevoie de un fond mutual hibrid, care să țină cont de câteva specificități. Pentru a avea rezultate, acest fond mutual trebuie să fie la nivel național pe toate sectoarele. Nu trebuie să uităm că în programarea actuală am avut alocate 200 milioane de euro pentru gestionarea riscurilor, din care au fost folosite 46 milioane. Pentru culturile de toamnă, au fost alocate despăgubiri de 240-250 milioane euro, iar o sumă similară este necesară și pentru culturile de primăvară. Asta înseamnă că aceste fonduri nu sunt suficiente.

Chiar dacă o să facem un fond mutual, nu este de ajuns. Chiar dacă va avea o contribuție de 65% din fonduri europene, tot e nevoie de o contribuție majoră din partea fermierilor. Soluția este un așa-zis fond mutual, un produs de asigurare complet care să țină cont de riscurile catastrofice pentru toate sectoarele, care să fie asigurat la nivel național pe o suprafață de cel puțin 4 milioane de hectare. În prezent se asigură undeva la 2 milioane hectare. Dacă nu o să ajungem la o suprafață asigurată de minim 4 milioane hectare, nu o să aibă un cost suportabil și rentabil pentru fermieri. 

Trebuie să învățăm din ce s-a întâmplat în trecut și să venim cu o soluție mult mai modernă, cum există deja în alte state atât din Europa, cât și din spațiul extra-comunitar, cum ar fi Turcia sau Argentina. (…) Am citit pe prognoza Comisiei Europene și spunea că pentru anul agricol 2020-2021 se estimează o scădere a producției agricole cu 50% față de anul acesta. Vă dați seama ce înseamnă asta? Înseamnă că vom avea și la anul secetă. Ce o să facem atunci? Toți banii din fondul mutual se vor epuiza într-un singur an.

Noi, cei care suntem organizați în cadrul Alianței pentru Agricultură și Cooperare, am discutat cu un consultant de talie mondială și încercăm să creionăm un produs integrat de gestionare a riscurilor catastrofice, dar o soluție care trebuie să fie acționată de fermieri și oarecum condiționată. În momentul în care fermierii vor accepta acest lucru, o să facem un pas major către protejarea lor pe termen lung. Chiar dacă pare un efort mare la început, dacă este făcut pe o suprafață mare, va avea rezonanță și succes. (…) Dacă nu va exista o condiționare sau o obligativitate, nu vom avea acest instrument mai devreme de 3-4 ani”, a explicat Florentin Bercu, directorul executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).