Fonduri europene pentru investiții în ferme prin submăsura 4.1 – Ultimele noutăți

12

Submăsura 4.1, una dintre cele mai așteptate linii de finanțare din fonduri europene de către fermierii români, întârzie să fie lansată. Deși AFIR anunțase inițial că sesiunea de depunere a proiectelor pentru submăsura 4.1 va fi lansată în septembrie, șansele ca acest lucru să se mai întâmple sunt destul de mici.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat împreună cu invitații săi pe marginea acestui subiect, aducând în fața telespectatorilor AGRO TV cele mai importante particularități legate de submăsura 4.1.

”O lansare pe care o tot așteptăm, era promisă în luna septembrie, dar dacă este bine pregătită noi nu o să ne supărăm, este submăsura 4.1, care este împărțită în opt alocări bugetare. Ea privește investițiile în exploatații agricole. Aici discutăm de o cofinanțare de 50% cu 50%, dar se poate ajunge la maxim 90% în cazul cooperativelor, iar în cazul agenților economici entități juridice, maxim 70%. Pentru agenții economici bonificația se poate primi dacă acționarul majoritar este un tânăr de până în 41 de ani, ori dacă sediul fermei se află pe teritoriul unui UAT care este în așa-zisele zone defavorizate, sau pentru partea de agricultură ecologică.

Este foarte bine știut că în cadrul submăsurii 4.1 sunt încurajate fermele de la 12.000 SO până la 250.000 SO. Să nu se înțeleagă greșit că cele de peste 250.000 SO nu sunt eligibile. Ele sunt eligibile, numai că există o grilă de selecție și de punctaj unde aceste ferme de peste 250.000 SO nu mai primesc punctaj la dimensiunea exploatației. Acesta este considerentul pentru care spun că se încurajează mai mult partea de fermă mică și mijlocie. Dar având în vedere că în criteriile de selecție avem un criteriu de vechime pe care foarte mulți fermieri mici și mijlocii nu-l îndeplinesc, ei pierd niște puncte foarte prețioase”, a precizat consultantul Marian Vișu-Iliescu.

Totodată, se așteaptă în continuare lansarea ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1a, dedicată investițiilor în exploatații pomicole.

”Așteptăm în continuare măcar spre consultare publică și ghidul pentru submăsura 4.1a, care privește partea de pomicultură, pentru că este un sector foarte important pe care nu ar fi bine să-l vitregim anul acesta, să nu avem sesiune de depunere de proiecte. Eu cred că se vor ține de cuvânt și așa cum avem informații pe surse, luna noiembrie să ne prindă și cu acest ghid lansat”, a mai subliniat Marian Vișu-Iliescu.