Fonduri europene pentru tinerii fermieri – Cine mai poate obține finanțarea de 70.000 EURO/fermă

9

Tinerii fermieri care vor să acceseze fonduri europene mai au la dispoziție aproximativ o lună și jumătate pentru a depune proiectele pentru finanțarea de 70.000 de euro, pusă la dispoziție prin intervenția DR-30.

Potrivit informațiilor furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), sesiunea de depunere a cererilor de finanțare se va închide în 31 ianuarie 2024. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că banii pentru zona montană s-au epuizat deja, astfel că doar tinerii fermieri din celelalte zone, exceptând zona montană, mai pot depune proiecte.

Deocamdată, pragul de calitate pentru proiecte este de 60 de puncte, însă acesta va fi coborât după data de 2 ianuarie, astfel că și fermierii care nu îndeplinesc acest punctaj vor putea depune cererile după această dată.

”Dacă mergem pe logica depunerilor până la această dată, s-ar putea să mai fie șanse de finanțare și în următoarea sesiune, pentru că până acum avem doar 166 de proiecte depuse la nivel național pe DR-30. Merită să aștepte fermierii și să vedem dacă vor mai rămâne ceva bani după data de 2 ianuarie. Dacă lucrurile rămân așa, cu siguranță rămân bănuți și pentru sesiunea din ianuarie”, a precizat consultantul Ion Păunel în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Momentan, cererile depuse însumează o valoare de 11,62 milioane de euro, mult sub plafonul de depunere, în valoare de 263 de milioane de euro.

Este important de precizat faptul că tinerii fermieri care activează în sectorul legumicol sunt avantajați în această sesiune, însă și fermierii din alte sectoare pot depune cereri. Mai multe detalii legate de criteriile de selecție puteți citi AICI (click).