Prețul grâului, în creștere! Cotația mărfurilor în Portul Constanța AZI

6

Prețul grâului a avut un traseu ascendent în ultima săptămână, după ce China și Egipt au ieșit la cumpărături masive în piețele de mărfuri agricole. Peste un milion de tone de marfă au fost contractate în doar câteva zile, ceea ce s-a resimțit pe burse, iar lucrurile s-ar putea să nu se oprească aici.

”Prețul grâului a început să crească, nu spectaculos, dar au fost niște factori care s-au îndeplinit în această perioadă. Destinațiile au ieșit la cumpărături și am văzut cum SUA a vândut către China foarte multă marfă, și vorbim de două vânzări succesive de 440.000 de tone, respectiv 370.000 de tone. Apoi, Egiptul a ieșit la cumpărături și a cumpărat în două zile enorm de multă marfă: 120.000 de tone din Rusia, 60.000 de tone din Ucraina cu încărcare în Constanța, iar a doua zi au mai cumpărat 420.000 de tone din Rusia”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

Potrivit specialistului, prețul grâului în Portul Constanța a ajuns la un nivel de aproximativ 218 euro/tonă, însă creșterea ar putea continua și în perioada următoare.

”Acest lucru duce la o vânzare cumulată la nivel global de 1,4 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă că rezervele originilor se subțiază. Dacă punem la socoteală și Bulgaria, s-ar putea să vedem încă o creștere la prețul grâului în următoarea perioadă. Notăm 218-219 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.