George Scarlat: ”Începând cu 2021, nu mai e suficient să deții animal și să aibă crotalii în urechi”

26
George Scarlat: ”Începând cu 2021, nu mai e suficient să deții animal și să aibă crotalii în urechi”

Zootehnia românească este pe cale să se schimbe radical! În cadrul unei intervenții în emisiunea ”Agricultura la Raport”, secretarul de stat MADR, George Scarlat, a vorbit despre abordarea din noul Plan Național Strategic în ceea ce privește sectorul zootehnic

”Începând cu 2021, o să vedeți o altă abordare. Trebuie să facem ordine și în această piață. Dacă dumneavoastră, ca fermier, aveți 15 vaci, dar nu vă interesează să faceți ameliorare, să vă schimbați rasa, să progresați din punctul acesta de vedere, nu aveți cum să deveniți competitiv, indiferent cu ce buget ar veni Ministerul Agriculturii să vă dea ajutor. 

Trebuie să înțelegem că, începând cu 2021, nu mai e suficient să deții animal și să aibă crotalii în urechi. Inclusiv în sectorul ovin, trebuie doar să ai oaie și să-ți iei jumătate de hectar de pășune și eu, statul, să-ți dau și terenul dacă pot de la ADS și să dau și banii europeni, totul pe persoană fizică. Iar când tu ai probleme, tot eu ca stat trebuie să vin să intervin. Credeți că putem să continuăm cu astfel de politici? Credeți că vom deveni vreodată competitivi în orice sector?

De aceea vă spun, cei mai mulți bani, începând cu 2021-2027, vor merge spre zootehnizare, dar în ferme care trebuie să facă cu adevărat valoare adăugată și să producă pentru piață, astfel încât sectorul zootehnic să devină clientul principal al sectorului vegetal. O să vedeți cum prețurile vor crește la cereale, inclusiv la recoltă, și nu va mai exista doar un jucător în piață – traderul”, a precizat Scarlat.

George Scarlat a vorbit și despre relația fermierilor cu Ministerul Agriculturii, spunând în același timp că instituția nu poate să intervină prin acte normative în contractele comerciale semnate de agricultori.

”În mai, când am interzis exportul de cereale, puțini fermieri au apreciat. Cei din vegetal au sărit că scad prețurile. Oricum au vândut la 600 lei porumbul și acum plătesc diferența, că așa au în contract. Nu au întrebat la Minister dacă e bine să semneze sau nu, iar acum eu trebuie să fac acte normative să-i suțin pentru o chestie pe care au semnat-o prin contract. Nu se poate. Nu putem să intrăm cu bocancii în absolut tot ceea ce înseamnă contracte comerciale. Trebuie să existe un echilibru”, a subliniat George Scarlat pentru AGRO TV.