“În cercetare este nevoie de timp”

525

Valeriu Tabara a criticat in cadrul emisiunii Agricultura la Raport cateva decizii luate la nivel guvernamental in ultimii ani.

Ovidiu Ghinea a discutat joi seara cu Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, si Victor Lacatus, membru titular ASAS, despre situatia din cercetarea agricola romaneasca. Cei doi invitati n-au avut mila de autoritatile statului si au criticat pozitia actualului Guvern.

“Statiunea de la Braila are 2.800 de hectare si a fost data la Consiliul Judetean, care nu are in obiectul de activitate cercetarea agricola. Dupa doua luni ne-au sunat la Academie si ne-au intrebat cine ii plateste pe cercetatori pentru ca ei nu au cum sa le dea bani. Au zis ca muta statiunea de cercetare pe langa un liceu agricol, ceea ce nu este o solutie”, a spus Tabara.

Fostul ministru a cerut ca politicienii sa stabileasca clar care sunt prioritatile Romaniei in ceea ce priveste agricultura. “Ca sa faci un soi de grau iti trebuie 15 ani. La porumb este vorba de o perioada de sapte ani. Nici o guvernare nu a pus pana acum accent pe cercetare. In patru ani nu se poate face nimic. In cercetare este nevoie de timp. Se schimba guvernul, se da totul peste cap si nu se mai poate face nimic. Nu te poti dezvolta ca tara daca importi chiar si tehnologie”.

Victor Lacatus s-a aratat deranjat de faptul ca policienii nu se implica asa cum trebuie in dezvoltare, preferand doar sa isi puna oamenii in pozitiile de conducere. “Imixtiunea politicului in cercetare este clara. Partidul aflat la guvernare vine cu un program. In aceste programe insa nu se specifica nimic pentru cercetare”.