Intalnire cu fermierii din judetul Suceava. PROBLEMELE ridicate specifice zonei

35
Intalnire cu fermierii din judetul Suceava. PROBLEMELE ridicate specifice zonei

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, s-a întâlnit joi, 27 august 2020, la Gura Humorului cu colegii săi, medicii veterinari din județul Suceava pentru a analiza problemele specifice și pentru a comunica prioritățile Ministerului Agriculturii.

Un subiect important și foarte delicat, a fost cel privind impactul economic și social al închiderii de către Grupul Lactalis a fabricilor de lapte din Bazinul Dornelor. Participanții au marcat și ironia faptului că de acum LaDorna nu va mai fi făcută la Dorna, ci la Alba. În acest sens, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a subliniat ca procesarea să fie realizată de către fermieri, fie individuali, fie prin asociere, astfel încât să nu mai fie dependenți de calculele economice ale unor întreprinzători români sau străini.

În continuare, ministrul Adrian Oros a mers în localitatea Moara din județul Suceava pentru a se întâlni cu fermierii adunați în curtea societății Lucosdiov Consulting SRL, care lucrează 1.200 ha, din care 500 ha sunt cultivate cu porumb furajer pentru stația de biogaz a societății.

La această întâlnire, au fost ridicate mai multe probleme specifice zonei de munte, dar și probleme punctuale, cum ar fi:

  • stabilirea unei modalități corecte de acordare a dreptului de a pășuna către fermierii care dețin animale, fiind propusă ca soluție licitarea pășunii de către primărie pe trupuri de pășune și în funcție de numărul de animale;
  • lipsa acută a forței de muncă, fiind solicitată sistarea sau direcționarea foarte atentă a ajutoarelor sociale;
  • accesul în supermarket a produselor locale și a celor românești, fiind sugerată ca soluție asocierea în scop economic a mai multor producători;
  • imposibilitatea respectării prevederilor legale privind omologarea și verificarea la RAR a utilajelor agricole, precum și conducerea acestora doar cu categorii speciale;
  • înființarea perdelelor forestiere în interiorul parcelei;
  • acordarea subventiei pe cap de animal și nu doar pe teren fizic, fapt ce ar permite și creșterea efectivului de animale.