Legea vânzării terenurilor agricole le pune bețe în roate fermierilor

24
Legea vânzării terenurilor agricole le pune bețe în roate fermierilor

După ce legea vânzării terenurilor agricole a generat o serie de blocaje de ordin birocratic, blocând peste 49.000 de contracte, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență menită să rezolve aceste probleme. Totuși, fermierii nu par mulțumiți de noua lege și susțin că aceasta nu rezolvă, de fapt, problemele reale. Subiectul a fost dezbătut în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” de către mai mulți fermieri.

”Vreau să scot în evindență tema cu vânzarea terenurilor. Este o procedură foarte complicată. A fost blocată până acum procedura de achiziție de terenuri, legea este foarte stufoasă. N-am înțeles de ce, în loc să simplificăm treaba, noi facem o procedură mai grea. Până acum, ofertele pentru primării erau 30 de zile, iar acum sun 85 de zile conform noii legi. Ce rost are? Și de ce nu s-a dat drumul la proceduri?

Ideea era că prima dată trebuie să faci normele și după aceea să schimbi legea. Eu am un teren de cumpărat și stau de două luni de zile să pun o ofertă, pentru că nu există normele de plicare. Este foarte ciudat. Am înțeles că se vrea să se protejeze fermierul român, să nu mai cumpere străinii, dar știți foarte bine că până acum s-au vândut o grămadă de terenuri la străini. Acum ne-am trezit?”, a precizat într-o intervenție telefonică un fermier din județul Vrancea.

În discuție a intervenit și Stefan Moraru, fermier din județul Călărași, care a explicat că noua legea a vânzării terenurilor agricole nu rezolvă, de fapt, nimic. Potrivit acestuia, nu tranzacțiile cu suprafețe mici de teren sunt problema, cu suprafețele mari.

”Eu am fost în cadrul Comisiilor de la Camera Deputaților în momentul în care s-a discutat noua lege a vânzării terenurilor agricole. S-a dorit o protejare a fermierului român față de grupurile de investiții străine, care au acaparat mari suprafețe deja. Nu știu dacă ele mai au interes să mai cumere acum, când prețurile au ajuns relativ apropiate de cele din vest pe anumite zone de interes. Eu am spus și atunci: legea nu a făcut decât să îngreuneze situația celor care vor să cumpere, pentru că oricum partea de vânzare de teren sau de vânzare de entități care dețin suprafețe mari de teren nu s-a rezolvat. Dacă o societate se vinde mâine sub forma de părți sociale, ea își schimbă proprietarul printr-un singur act semnat la notar sau la registrul comerțului, fără să treacă prin furcile caudine ale legii vânzării terenurilor. Deci n-am rezolvat nimic, doar am vopsit un pic gardul. Degeaba facem astfel de modificări dacă nu mergem la esența problemei, care este reprezentată de transferul de suprafețe mari. Nu suprafețele mici sunt problema.

Nu sunt norme, asta este situația. S-a pus, din nou, carul înaintea boilor. S-a dat lege, dar nu există norme. Este un blocaj legislativ, nu unul economic. Oamenii au banii, vor să vândă, să cumpere, părțile sunt înțelese între ele, dar avem un blocaj legislativ”, a precizat fermierul călărășean.