MADR dă drumul la plățile directe pentru 2023! Vezi cuantumurile!

5

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a semnat joi Ordinul pentru aprobarea cuantumului unitar pentru plățile directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2023.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis joi redacției AgroTV, ordinul creează cadrul normativ pentru stabilirea cuantumului plăților în cazul intervențiilor care nu au făcut obiectul avansului pentru anul de cerere 2023, având în vedere definitivarea de către APIA a etapelor administrative și procedurale necesare pentru finalizarea instrumentării cererilor de plată.

Astfel, ăntervențiile vizate de noul act normativ: PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale), PD-06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști și PD-25 – Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de mătase.

Cuantumurile unitare prevăzute pentru plățile directe aferente acestor intervenții sunt:

– PD-04Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil: 73 euro/ha

– PD-05Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale): 98,8 euro/ha

– PD -06Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști: 102,6 euro/ha

– PD-25Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de mătase: 0,1796 euro per cap/vierme mătase.

„Aprobarea ordinului s-a impus întrucât termenul de finalizare pentru efectuarea tuturor plăților directe din cadrul FEGA, este luna iunie 2024, cu încadrarea în cuantumurile maxime planificate în PS PAC 2023-2027, urmând ca APIA să demareze efectuarea plăților către beneficiari în perioada imediat următoare. Facem precizarea că de prevederile acestui ordin vor beneficia peste 70.700 fermieri”, se mai arată în comunicatul MADR.