Ministrul Mediului: Nu susțin vânătoarea de trofee, dar sunt pentru un management rațional al populației de urs

5
Ministrul Mediului: Nu susțin vânătoarea de trofee, dar sunt pentru un management rațional al populației de urs

Populația de urși din România este în creștere accelerată în ultimii ani, iar lucrul acesta se vede cu ochiul liber chiar și în zonele locuite de oameni. Recent, vedem tot mai multe imagini cu animalele sălbatice care se plimbă pe străzile localităților sau mănâncă animalele ținute de oameni în gospodării. În acest context, țara noastră are nevoie de măsuri urgente prin care să readucă aceste animale sălbatice în habitatul lor natural. Subiectul a fost abordat de către noul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”Sunt printre cei care au spus de foarte multe ori că populația de urs este mai mare decât cea care poate să trăiască în habitatul natural. Din păcate, din 2016 încoace, ministerul n-a făcut niciun studiu relevant în acest sens. Orice cotă de prevenție trebuie să se bazeze pe un studiu prin care se estimează populația de urs. Singurele cifre care există astăzi în minister sunt cele care se bazează pe estimările asociațiilor de vânătoare, care nu sunt exacte.

Pe informațiile care există din 2016 încoace, un lucru este cert – se vede creșterea constantă a populației de urși din România. După ce am ajuns ministru, am comandat un studiu, este în licitație acum și o să se facă în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să respectăm legea care spune că până în 15 mai, ministerul trebuie să emită cota de prevenție și cota de intervenție.

Intervenția umană care a dispărut practic din 2016 pe baza unei decizii complet eronate era modalitatea de echilibru în gestionarea acestei populații de urs. Nu sunt un susținător al vânătorii de trofee, dar sunt pentru un management rațional și responsabil al populației de urs, iar acesta nu se poate face altfel decât prin intervenție umană”, a precizat Tanczos Barna pentru AGRO TV.

În ceea ce privește problemele întâmpinate de agricultori cu animalele sălbatice, ministrul a precizat că va veni în curând cu un pachet de măsuri prin care să le readucă în habitatul lor natural. În același timp, fermierii care se duc în habitatul natural al animalelor sălbatice trebuie să își asume riscul.

”Avem cea mai mare populație de urși din Europa. Este o problemă necunoscută și neînțeleasă de foarte multe state membre și foarte multe organizații. Eu sper să facem un pachet de măsuri prin care să readucem ursul în habitatul său natural, acolo unde, cu asigurarea zonelor de liniște, cu interzicerea acelor ATV-uri și acelor elemente care perturbă viața liniștită a urșilor din pădure, să readucem în habitatul natural cât se poate de mult habitatul de urs, iar în zonele cu activitate agricolă să fie atacuri din ce în ce mai puține.

În același timp, dacă tu ca fermier te duci în habitatul natural al lupului, al ursului, îți asumi un risc, dar trebuie să evităm această coborâre a urșilor în zona de deal și de șes și trebuie să creăm acel echilibru între activitatea agricolă și fondul cinegetic”, a mai adăugat ministrul Mediului.