Oros: „România nu este pe deplin mulţumită de compromisul asupra pachetului PAC”

4

După trei ani de negocieri privind reglementările prin care agricultura europeană devine mai verde şi sprijină fermele mai mici, statele membre ale UE au dat undă verde reformării Polticii Agricole Comune (PAC).

Noua Politică Agricolă Comună, care se va aplica începând din ianuarie 2023, cu un buget de aproximativ 387 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani, dintre care 270 miliarde de euro sub formă de subvenţii directe către fermieri.  

„Acordul este esenţial pentru a ne asigura că noua Politică Agricolă Comună permite tranziţia spre o agricultură sustenabilă”, a afirmat luni comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, la întâlnirea unde miniştrii Agriculturii din UE au aprobat acordul.   Fermele europei sunt grav afectate de schimbările climatice, precum seceta sau respectiv bălirile, dar agricultura este de asemenea principala presiune asupra habitatelor naturale din Europa şi produce 10% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE.

Statele membre UE trebuie să distribuie cel puţin 10% din fondurile prevăzute de PAC pentru fermele mici. Ţările UE ar putea însă ocoli această obligaţie dacă utilizează alte metode pentru a distribui fondurile în mod corect.   Acordul include bani pentru tinerii fermieri şi creează un fond de criză de 450 milioane de euro, în cazul întreruperilor pe pieţele agricole din cauza unor situaţii de urgenţă, cum ar fi o pandemie. 

România nu este pe deplin mulţumită de compromisul asupra pachetului de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), a susţinut ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la reuniunea Consiliului de miniştri Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg, transmite Agerpres.

„Nu suntem pe deplin mulţumiţi de compromisul asupra pachetului de reformă, dar trebuie să încheiem acest acord cât mai curând şi să finalizăm programele naţionale strategice. Este foarte importantă dimensiunea ecologică şi socială a Politicii Agricole Comune, dar nu trebuie să uitam nicio clipă dimensiunea economică. Trebuie să mergem acasă să le spunem fermierilor care sunt condiţiile, care sunt regulile în următorii ani. Ei au nevoie de certitudini şi de resurse just alocate. Iar noi avem nevoie de fermieri stabili care să producă hrană sănătoasă şi accesibilă pentru consumatorul european”, a declarat Adrian Oros în intervenţia sa.  

Acesta a mai precizat că mai multe aspecte incluse în cadrul noii PAC, cum ar fi dimensiunea socială, merg în sens invers simplificării pachetului de reformă:

„Apreciem determinarea Comisiei şi a Preşedinţiei în a identifica un compromis asupra pachetului de reformă, dar considerăm că mai multe aspecte incluse în cadrul noii PAC, spre exemplu dimensiunea socială, merg în sens opus simplificării. Deşi ne-am exprimat dezacordul faţă de această nouă condiţionalitate, care nu intră în sfera de competenţă a Politicii Agricole, îmi exprim convingerea că în regulamentele secundare vom identifica formule de implementare care să nu conducă la sancţionarea excesivă a fermierilor”, a mai precizat Oros.  

În opinia sa, un aspect important pentru buna gestionare a plăţilor directe îl reprezintă flexibilitatea şi subsidiaritatea regăsite în modalitatea de aplicare a schemelor şi măsurilor de sprijin a fermierilor.