Pensionarii nu mai plătesc contribuția pentru sănătate

452

Camera Deputaților va aproba în ședința de joi modificarea Codului Fiscal.

Parlamentarii vor reglementa plata CASS pentru pensii și persoanele fizice preluate în plată de Casa Națională de Pensii Publice. “Am avut primul punct pe ordinea de zi o scrisoare din partea domnului Liviu Dragnea privind convocarea în sesiune extraordinară pentru data de 5 ianuarie, cu ordinea de zi: modificarea Codului Fiscal, a PLX 335 privind modificarea OUG 227. Pe data de 4 ianuarie va lucra Comisia de buget și pe data de 5 ianuarie va fi sesiune extraordinară”, a declarat secretarul Camerei Deputaților, deputatul PSD Marcel Ciolacu, la finalul ședinței Biroului Permanent.

Potrivit proiectului de lege care va duce la modificarea Codului Fiscal, pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stablit pentru anul fiscal respectiv. Contribuția se suportă de la bugetul de stat.

Parlamentarii vor avea grijă ca situația să fie identică și pentru persoanele fizice preluate în plată de CNPP. Pentru persoanele fizice preluate în plată de către Casa Natională de Pensii Publice, prin casele teritorial de pensii, și de către casele sectoriale de pensii, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Contribuția se suportă de la bugetul de stat.