Pentru că noi nu suntem în stare, francezii ne dau lecții cum să ne prețuim solul

11
Pentru că noi nu suntem în stare, francezii ne dau lecții cum să ne prețuim solul

Ambasadele Franței din România, Serbia și Croația și Ministerul Agriculturii și Alimentației au organizat ieri, 2 decembrie 2020, un webinar despre protecția solului, intitulat „Schimburi de experiență în jurul protecției solului: de la cercetare la instrumente prin cele mai bune practici” cu ocazia aniversării COP21.

Excelența Sa, Laurence Auer, ambasadorul Franței în România, a reprezentat ambasadele Franței în România, Serbia și Croația în cadrul acestui webinar, organizat pentru a marca cea de-a 5-a aniversare a COP21. Aproape 100 de participanți au urmarit evenimentul online.

Au fost invitați vicepreședintele pentru afaceri internaționale al INRAE, Jean-François Soussana, secretarul executiv, Paul Luu, al inițiativei internaționale 4p1000.org lansată cu ocazia COP21, precum și reprezentanți ai celor 3 țări și Companiile franceze prezente în regiune, pentru a discuta situații de urgență, provocări, bune practici și instrumente pentru combinarea protecției solului și a luptei împotriva schimbărilor climatice.

Depozitarea carbonului în sol datorită practicilor agricole și forestiere virtuoase arată într-adevăr că solul este o soluție în lupta împotriva schimbărilor climatice. Aceste practici permit, de asemenea, lupta împotriva deșertificării, care se întâlnește în special în anumite regiuni agricole din sud-estul Europei. Îmbunătățirea materiei organice din sol crește, de asemenea, randamentele pentru a spori securitatea alimentară, păstrând în același timp protecția mediului.

Program a debutat cu un bun venit adresat participanților de catre Excelența Sa doamna ambasador al Franței în România, Laurence Auer.

A urmat prezentarea inițiativei 4p1000, facută de catre Paul Luu, apoi prezentarea misiunii Sol, Jean François Soussana, de la INRAE, urmată de studii de caz din România, Serbia și Croația.

Din Serbia a fost prezentată “Starea stocurilor de carbon organic din sol”, susținută de  Dragana Vidojević de la Agenția pentru Protecția Mediului.

România a venit cu “Agricultură de conservare”, prezentată de Patrick Valmary de la Asociația AIDER, in timp ce Croația a vorbit despre “Agricultura în noua strategie cu emisii reduse de carbon – 2030-2050”, prin vocea lui Vladimir Jelavić de la EKONERG.

In finalul panelului România a mai prezentat “Împădurirea și lupta împotriva deșertificării:, susținută de Octavian Berceanu de la Asociația IDEI (Institutul pentru Dezvoltare și Inovare).

Prezentarea „Unelte” ale companiilor franceze prezente în zonă au încheiat evenimentul. Au fost expuse unelte agricole și studii de caz de utilizare a acestora de la Soufflet și Michelin , precum si produse pentru sol: Olmix, Timac Agro, Biochar.

Vom reveni în editia de mâine cu mai multe detalii pentru dumneavoastră.

Reluarea seminariilor web poate fi vizionata aici: https://zoom.us/rec/share/KvBagtu3jaQkGk6icPdodaL-SPmfBiM_bMz_iQnJbecVbtVhJQnTzFspOroVLDZl.6EmIOaooF9ln8wwS

Cod de acces: MxW = vgX5