Pesta porcină la margine de drum! Cadavrele au stat 3 zile sub cerul liber

7
Pesta porcină la margine de drum! Cadavrele au stat 3 zile sub cerul liber

Situație revoltătoare în județul Argeș! Mai multe cadavre de porci suspecți de pestă porcină africană (PPA) au fost lăsate zile în șir pe marginea drumului. Presa locală a atras atenția încă de vineri asupra unui porc mort, de vreo 200 de kilograme, care zăcea lângă deșeurile menajere abandonate de cetățeni. Potrivit epitesti.ro, cadavrul a rămas acolo pe tot parcursul weekendului, problema fiind rezolvată de autorități abia luni după-amiază.

Situația a fost semnalată de un activist de mediu, care a fotografiat animalul mort care zăcea între gunoaie. Acesta a atras atenția că porcul ar fi putut fi infectat cu pesta porcină africană, ceea ce ar fi reprezentat un pericol pentru fermele din întreaga zonă.

Pe lângă cadavrul descoperit inițial, au mai fost găsiți și alți câțiva purcei morți, împrăștiați pe o rază de zeci de metri, ceea ce a amplificat și mai mult riscul de răspândire a virusului PPA. Deși autoritățile au fost alertate încă de vineri, leșurile animalelor au rămas pe drumuri trei zile și trei nopți, fără a fi băgate în seamă. 

Potrivit directorului DSVSA Argeș, Primăria a fost contactată de urgență pentru a rezolva problema, însă primarul era în concediu, iar în lipsa lui, nimeni altcineva nu s-a ocupat de acest lucru.

”Am cerut ajutor  de la Garda de Mediu, să vedem cum facem să limităm focarul. Colegii mei au fost ieri acolo, au recoltat probe de la o parte din animale, au făcut o groapă, au îngropat ce au găsit, dar nu le-au putut aduna pe toate, pentru că unele sunt căzute în râpă. Astăzi, colegii sunt tot acolo”, a declarat ieri directorul DSVSA Argeș pentru epitesti.ro.

Acesta a recunoscut riscurile extinderii pestei porcine africane, în cazul în care porcii erau infectați, însă a mai subliniat și că desfășurarea unei anchete în această situație este extrem de dificilă, pentru că animalele sunt neidentificate. Deocamdată, tot ce pot face autoritățile este să afle dacă porcii erau sau nu infectați cu virusul PPA.

Reamintim că, potrivit ultimei actualizări a ANSVSA, la nivelul întregii țări sunt active un număr de 529 de focare de pestă porcină africană, din care 9 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații comerciale de tip A.