Presedintele LAPAR: „Ajutoarele sociale ne-au adus in situatia sa nu mai gasim muncitori”

9
Presedintele LAPAR: „Ajutoarele sociale ne-au adus in situatia sa nu mai gasim muncitori”

Problema forței de muncă în agricultură devine din ce în ce mai gravă din cauza ajutoarelor sociale care scad interesul față de muncă la mulți dintre cetățeni. De această părere este președintele LAPAR, Nicu Vasile, care susține că cu toate eforturile și cu dezvoltarea parteneriatelor educaționale pe care le avem, tot nu am rezolvat problema forței de muncă și îmbătrânirea acesteia.

„Sistemul ajutoarelor sociale promovate cu generozitate, ne-a adus în situatia să nu mai găsim pe cine să angajăm. În acest fel, criza forței de muncă din România se simte acut și în agricultură, mai ales că, spre deosebire de alte sectoare ale economiei, forța de muncă din agricultura are un nivel ridicat de îmbătrânire și un nivel redus de pregătire profesională”, a declarat Nicu Vasile.

Președintele LAPAR susține că „soluția nu stă în puterea noastră câtă vreme statul încurajează uneori nemunca prin plata unor ajutoare sociale discutabile de multe ori. Stim cu totii cât de greu este să găsești oameni pregătiți sau chiar zilieri când ai nevoie, și mai ales cât de greu este să îi păstrezi pe o perioadă mai lungă de timp”.

Mirajul banilor câștigați în Vest

„Mirajul banilor câștigați „chipurile mai ușor” în statele vestice, ne dă mari bătăi de cap și așa o să fie și în continuare. Am cerut executivului să extindă grila de impozitare a salariilor, precum în sectorul construcțiilor. Această modalitate ar stimula și tinerii să rămână la sat.

Am stopa migrarea forței de muncă de la sat la oraș, iar economiile la nivel bugetar ar fi însemnate prin creșterea competitivității naționale”, a declarat Nicu Vasile, președinte LAPAR.

Fermierul a reliefat că România este o țară preponderent agrară, furnizoare de materii prime și forță de muncă pentru alte economii foarte bine structurate, care pentru noi ar trebui să fie un model privind dezvoltarea în amonte și în aval a agriculturii. Potrivit lui, lipsa cronică a forței de muncă înseamnă direct riscul deprecierii unei mari cantități de produse cu pierderi însemnate pentru fermieri și în cultura mare, și în zootehnie.

Banii din ajutoare sociale, încasați pe mașini de lux

„Câtă vreme statul român plătește în fiecare an ajutoare sociale în valoare de multe milioane de euro, iar uneori, beneficiarii lor vin să își încaseze banii în mașini de lux sau spun că amețesc dacă se apucă de muncă”.

Celebrul caz al comunei Catane, din județul Dolj, a fost adus ca exemplu. Aici, jumătate dintre locuitori, adică puțin peste 1.000 erau beneficiari de ajutoare sociale și nici nu dădeau semne că ar dori să își găsească ceva de muncă.

De asemenea, s-a prezentat un alt caz renumit din Iași. „S-au umplut satele românești de pensionari pe caz de boală. Așa cum a fost cazul comunei Probota, din Iași. Unde aproape toată lumea este pensionată pe caz de orbire, fără ca asta să-i împiedice pe mulți să conducă mașinile sau tractoarele”, a transmis Nicu Vasile.

În acest caz, potrivit specialistului, cu larga generozitate a autorităților, n-o să fie rezolvată niciodată problema forței de muncă în agricultură. „Ce folos că jumătate din populația țării locuiește la țară și o treime trăiește din agricultură. Câtă vreme statul n-o să schimbe optica și modul de acțiune în domeniul ajutoarelor sociale, noi o să rămânem cu această problemă. Asta dacă nu o să aducem lucrători din Vietnam sau din altă parte”, a declarat președintele LAPAR.

O altă provocare: agricultura ECO care necesită mai multă forță de muncă

„Să nu uităm că ne așteaptă noi provocări anunțate de viitoarea politică agricolă comună, printre care și creșterea procesului de cultură ecologică. Știm cu toții însă că în agricultura ecologică necesarul de forță de muncă este mai mare decât în agricultura convențională. Nu știu însă de unde o să luăm lucrători de care avem nevoie și ce se va întâmpla cu agricultura României, ținând cont că România nu are nici încă o politică demografică coerentă”, a conluzionat Nicu Vasile, președinte LAPAR.