E doar un caz izolat sau răspândirea gripei aviare va urma „scenariul” pestei porcine?

5
E doar un caz izolat sau răspândirea gripei aviare va urma „scenariul” pestei porcine?

După ce într-o exploatație comercială aflată pe raza localității Ungheni a fost confirmată prezența gripei aviare, iar aproximativ 180.000 de păsări au fost sacrificate, marți, 11 mai 2021, primăria orașului a inițiat o campanie de conștientizare a populației cu privire la prevenirea răspândirii temutului virus (serotipul H5N8).

„Conform ultimelor informaţii dobândite în teren, informăm locuitorii oraşului Ungheni şi pe cei ai localităţilor aparţinătoare de faptul că focarul de gripă aviară (serotipul H5N8) este în curs de imunizare. Astfel, în urma depistării prezenţei virusului gripei aviare în cadrul unei exploataţii comerciale pe raza localităţii Ungheni, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au procedat la aplicarea metodelor specifice pentru eradicarea virusului în zonă.

Conform reprezentanţilor teritoriali ai instituţiei amintite, în acest moment se efectuează procesul de imunizare, luându-se deja măsura eutanasierii păsărilor, ecarisarea acestora către o unitate de incinerare şi respectiv dezinfecţia urmată de curăţarea mecanică”, a anunţat Primăria Ungheni, printr-un comunicat de presă.

Potrivit administraţiei publice locale, în urma depistării focarului de gripă aviară, circa 180.000 de păsări au fost sacrificate, în jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri unde s-au luat măsuri de restricţie severe de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport.

„În acest moment sunt în vigoare următoarele aspecte: Recensământul tuturor exploataţiilor cu păsări; Inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploataţiilor cu păsări; Interdicţia de mişcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecţie; Restricţionarea mişcării persoanelor între exploataţii; Respectarea normelor minime de biosecuritate şi asigurarea dezinfecţiei persoanelor, mijloacelor de transport; Anunţarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări şi afluirea cât mai rapidă către laborator a probelor. După perioada de 30 de zile în care sunt în vigoare aspectele anterior amintite, se va proceda la o dezinfecție finală în zonele în care a fost constatată prezența virusului cu serotipul H5N8 specific gripei aviare”, se mai menționează în comunicatul Primăriei Ungheni.

Conducerea oraşului a recomandat populaţiei să evite contactul cu păsările sălbatice moarte, să separe în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor raţele şi gâştele de celelalte păsări domestice, arătând că este interzisă creşterea păsărilor în aer liber.

”În aceste momente, reprezentanţii compartimentului SVSU din cadrul Primăriei oraşului Ungheni efectuează misiuni de control preventiv în teren alături de reprezentanţi ai DSV, în vederea contribuirii la înlăturarea oricărui potenţial focar de gripă aviară.

Venim în sprijinul autorităţilor sanitar-veterinare, solicitând sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli (gripa aviară) pe teritoriul oraşului Ungheni şi localităţilor aparţinătoare, cât şi pe cel al ţării noastre”, a mai precizat Biroul de presă al Primăriei oraşului Ungheni.