Prognoza Agrometeorologică 09-13 noiembrie. Recomandări pentru fermieri

5
Prognoza Agrometeorologică 09-13 noiembrie. Recomandări pentru fermieri

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în această perioadă, vremea va fi predominant normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole. 

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între 4 și 13°C, în timp ce maximele se vor situa între 8 și 16°C, iar minimele vor fi de -5-10°C. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 5-14°C în zonele de câmpie, favorabilă desfăşurării proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până în prezent. Este posibilă apariția unor ploi locale în aproape toată țara, însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat în zonele joase și de luncă se va produce ceață asociată cu burniță. 

În stratul de sol 0-20 cm, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură.

Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Dobrogea, local nordul, nord-estul și estul  Munteniei, estul și izolat sud-vestul Olteniei, sud-estul Moldovei, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă.

Potrivit ANM, regimul termic din aer şi sol va fi în general optim desfăşurării ritmurilor biologice ale culturilor de câmp, în cea mai mare parte a țării. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafețele cu deficite de umiditate în sol.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă, fermierii să finalizeze lucrările de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale și să efectueze arăturile adânci de toamnă. Mai mult, se recomandă administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă semănate în perioada optimă. 

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.