Prognoza Agrometeorologică până în 18 decembrie. Recomandări pentru culturile agricole

8
Prognoza Agrometeorologică până în 18 decembrie. Recomandări pentru culturile agricole

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), această perioadă se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între 0 și 12°C, în timp ce maximele se vor situa între 2 și 14°C, iar minimele vor fi de -2-10°C.

Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploaie în aproape toate regiunile agricole, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. În zonele joase şi de luncă se va semnala ceaţă, asociată cu burniţă.

În stratul de sol 0-100 cm, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă va
prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Deficite de apă în sol se vor înregistra pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local sudul, estul și centrul Olteniei, nord-estul și centrul Munteniei, izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crișanei, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

Potrivit ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă vor evolua pe ansamblu normal în cea mai mare parte a ţării şi mai lent în zonele nordice şi centrale, unde izolat va fi posibilă semnalarea stării de repaus vegetativ. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate în afara epocii optime.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă, fermierii să finalizeze arăturile adânci de toamnă. Mai mult, se recomandă continuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi, precum și aplicarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa de vie, dar şi a celor minerale (fosfor şi potasiu) la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.