Război total între oieri și autorități! Mesajul șefului ANZ pentru fermieri

5
Război total între oieri și autorități! Mesajul șefului ANZ pentru fermieri

Crescătorii de ovine se judecă cu statul român! Astăzi, crescătorii de animale se întâlnesc în fața instanței cu reprezantanții Ministerului Agriculturii, dar și ai Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ). Motivul scandalului este Ordinul 180/2020 pentru aprobarea normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate.

Înainte să se prezinte în fața instanței, atât crescătorii de ovine și caprine, cât și șeful ANZ, Bela Vaida, au fost invitați în emisiunea ”Agricultura la Raport” pentru a-și expune punctele de vedere. Redăm câteva precizări importante ale șefului ANZ.

”În fața instanței, orice cetățean are drepturi depline de apărare și acuzare. Am rămas surprins de felul în care colegii fermieri pun problema. Care lipsă de dialog, când acel ordin până să apară și până să fie dezbătut de n ori, a stat pe site-ul ANZ mai mult de o lună, iar nimeni nu a intervenit cu nicio propunere, cu nicio modificare. Au fost câteva tentative de întâlniri pe care le-am promovat, dar la care nu am primit nicio solicitare.

Au fost câteva discuții să facem un ordin de ministru pe fiecare rasă de animale, în funcție de cum considerau asociațiile, dar legea zootehniei nu prevede așa ceva. Legea zootehniei spune clar: se emite un ordin de ministru privind autorizarea la montă a reproducătorilor. Asta am și făcut. Sigur, orice Ordin poate fi corectat, îmbunătățit, iar eu cred că cel mai important lucru este dialogul, pentru că nimeni nu vrea răul crescătorilor de animale. De la această chestiune și până la afirmația domnului Nechifor de distrugere, este totuși prea mult.

Autoritatea competentă trebuie să facă ce ține de ea, că nu e sindicat. Trebuie să facă ce ține de autoritatea competentă în direcția ameliorării raselor de animale din România, nu să execute ce spune unul sau altul. Autoritatea competentă are specialiști care știu ce au de făcut, iar dânșii, în baza acreditării, desfășoară un program de ameliorare.

Cu toate activitățile desfășurate, avem în momentul de față mii de probe aduse din teritoriu, și sunt și la ANSVSA. Capacitatea de lucru a laboratoarelor e mult peste câte probe avem astăzi preluate.

Referitor la autorizarea reproducătorilor. În momentul de față, niciun crescător nu are de suferit că în baza legii 180 n-a fost eliberată autorizația pentru reproducător și vă explic și de ce. Având în vedere că în România este stare de alertă, conform legii, toate documentele emise de instituții publice își mențin valabilitatea în această perioadă. Mai mult, acestea rămân valabile 90 de zile și după încheierea stării de alertă. Deci nu avem montă clandestină”, a precizat șeful ANZ, Bela Vaida.

Pentru a urmări declarațiile complete ale șefului ANZ, dar și dialogul dintre acesta și crescătorii de ovine și caprine, CLICK AICI.