Recolte cu 50% mai bogate! SOLUȚIA pentru creșterea productivității culturilor agricole

6
Recolte cu 50% mai bogate! SOLUȚIA pentru creșterea productivității culturilor agricole

Seceta de anul trecut a produs pagube uriașe și a înjumătățit practic producția de cereale a României. În acest context, în spațiul public se vehiculează strategii care ar urma să fie implementate în anii următori, pentru a evita un dezastru similar în sectorul agricol. Majoritatea se bazează pe refacerea infrastructurii de irigații, însă președintele Asociației Fermierilor din România, Ion Cioroianu, atrage atenția asupra unei alte soluții care nu trebuie neglijată: perdelele forestiere. Potrivit lui, acestea pot crește productivitatea culturilor agricole cu până la 50%.

”Prima cale de a stopa o parte din efectele schimbărilor climatice sunt perdelele forestiere. Noi am înființat 120 de hectare. Avem 100 km de perdele în Bărăgan. Am început din 2017 și deja au început să-și facă efectul. Este extraordinar!

În primul rând, diminuează viteza vântului cu până la 50%. Apoi, creează un microclimat în acel areal. Trei: micșorează evapotranspirația plantelor cu până la 30%. Patru: zăpezile se stabilizează pe sol. Cinci: creează biodiversitate; în aceste pâlcuri de pădure trăiesc păsări, animale; păsările mănâncă insectele care atacă plantele, se creează o biodiversitate fantastică. Apoi, stochează dioxidul de carbon din aer. Este o treabă extraordinară! Perdelele forestiere pot să crească producțiile cu până la 50%. Rolul unei perdele este sinonim cu 100 litri/mp de precipitații”, a explicat Ion Cioroianu în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Președintele AFR a mai precizat că deși se acordă fonduri europene pentru înființarea de perdele forestiere, condițiile care trebuie îndeplinite pentru aprobarea proiectelor sunt aberante, astfel încât fermierii sunt descurajați.

”Au băgat perdele forestiere pentru fonduri europene prin AFIR. Știți cât s-a făcut? 1%, pentru că sunt condițiile atât de aberante și de neîndeplinit. E ca și cum i-ai arunca unui câine mâncare la doi metri, dar el are lanțul până la un metru, și îl întrebi de ce nu mănâncă.

Academia a făcut perdele pe bani proprii. Devizul și proiectul ni l-a făcut Institutul de Silvicultură, iar față de deviz, cheltuiala a fost doar de 30-40%. Am făcut cu fonduri proprii, am cumpărat mașină prototip și am plantat cu mașina care suplinea 40 de oameni. Se poate, iar Romsilva și direcțiile silvice au fost foarte cooperante și ne-au dat puieți de calitate. (…) Încă o dată o spun: Bărăganul trebuie împădurit! Până în 1960, Bărăganul și Dobrogea aveau perdele care apărau 1 milion de hectare”, a mai subliniat Ion Cioroianu.