SCANDAL cu fermierii la Ministerul Agriculturii: „Mai avea puțin și ne BĂTEA!” (Exclusiv)

6
SCANDAL cu fermierii la Ministerul Agriculturii: „Mai avea puțin și ne BĂTEA!” (Exclusiv)

„Rezultatele au fost zero”, sunt declarațiile făcute pentru ediția online a Agro TV de Alexandru Baciu, vicepreședinte LAPAR și crescător a nu mai puțin de 1.300 de bovine Montberliarde, mandatat de președintele organizației citate să participe la discuțiile de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de miercuri, 10 februarie 2021, alături de fermierii crescători de bovine pentru lapte și carne, pe tema ANT și SCZ, în contextul modificărilor bugetare anunțate de Guvernul Florin Cîțu.

„Rezultatele au fost zero, ca de obicei. N-am ajuns la niciun consens. Un consilier, domnul Secară (n.r. – Dorel Secară, unul dintre consilierii ministrului Agriculturii, Adrian Oros), a început să ne certe, mai avea puțin și ne bătea, ne dădea afară. Rezultatul a fost zero. Concluziile, probabil, le va trage ministrul.

A fost domnul Simion (n.r. – secretarul de stat MADR, Aurel Simion), a fost domnul ministru (n.r. – Adrian Oros), a fost domnul secretar de stat Barabas (n.r. – Antal Szabolcs Barabási), au fost directorii, toți cei care răspund de zootehnie. Concluziile, în prima fază, acum, când ieșim pe ușă, sunt zero. A intervenit domnul consilier Dorel Secară și a ieșit un haloimăs (n.r. – dezordine, harababură), niște strigăte, niște țipete și, atunci, nu s-a mai tras nicio concluzie. Noi îl suspectăm și pe domnul ministru de duplicitate, puțin. Mă rog, asta este România”, a declarat pentru Agro TV, Alexandru Baciu, fermier cu 400 de bovine aflate la lactație, tineret și tauri la îngrășat.

„Nu am făcut drumul chiar degeaba până la București. Este frumos la PR că te-ai întâlnit cu ministrul, dă bine.”

„Deocamdată nu se diminuează ANT-ul

Întrebat dacă s-a discutat cumva despre eventuala diminuare sau reorganizare a ANT (în funcție de fiecare informație vehiculată de surse, până în prezent), Alexandru Baciu a spus că acest tip de ajutor nu se diminuează până nu se va cunoaște bugetul alocat MADR.

„Deocamdată nu se diminuează ANT-ul, pentru că nu știm bugetul. Până nu știm bugetul, nu știm dacă se va diminua sau nu se va diminua. Noi am propus să de redistribuie sumele din cadrul ANT-ului, în sensul să nu se mai dea la cei care nu mai au animale și încasează bani și a sărit domnul Secară cu gura mare. Într-un final, ni s-a spus că nu am înțeles noi, că domnul Secară ar fi susținut același lucru.

La anul de referință nu se mai poate modifica, că este vorba de comisia de notificare la Comisia Europeană. Este destul de dificil și CE, dacă nu te duci cu argumente clare, nu-ți aprobă nimic. Este vorba de negocieri. Deși, juridic, România nu a făcut publice condițiile de negociere. România, la ora actuală, nu dă un răspuns de ce am stabilit anul de referință 2013 și de ce l-am stabilit cu 250 de capete și nu cu câte animale avea fermierul”, a adăugat fermierul.

Tot Baciu a precizat că este pentru prima dată când sectorul zootehnic din România se duce a MADR cu un punct de vedere comun pe tema subiectelor ANT și SCZ.

„Sunt opt puncte comune referitoare la ANT lapte, ANT carne, SCZ. Au fost puncte comune pentru cele șapte-opt organizații din domeniul zootehnic. Primul punct a fost acela că trebuie eliminate de la plată cele 22.000 de ferme care însumează 176.000 de capete care nu mai sunt și primesc bani. Apoi, ANT 7 – lapte, să se elimine de la plată, animalele care nu mai sunt fizic în fermă și încă primesc bani pe tona de lapte. Tot la ANT 7 – lapte, fermele care nu mai animale să nu fie eligibile. Dacă nu mai ai vacă, nu mai ai nici lapte.

„Pe urmă, ANT 8 – carne, fermele care nu mai au niciun animal, nu mai pot fi eligibile pentru această schemă de ajutor de stat, adică vorbim de bugetul statului, nu mai vorbim de bugetul Uniunii Europene. Banii care rămân de la ăștia să fie redistribuiți în cadrul aceleiași scheme. N-am cerut niciun ban în plus de la buget. SCZ-ul bovine de carne. Aici este problema de rasă pură și metis – F1, F2.

„Noi am înaintat o adresă Ministerului Agriculturii, cu semnătura celor șapte organizații profesionale lapte-carne, și a rămas ca domnul ministru să ia dânsul decizia, că dacă o ia Secară, nu va ieși nimic. A rămas în discuție să iasă bugetul, să se publice, să vedem MADR ce sume va avea alocate, iar pe urmă să mai avem niște discuții. Noi am discutat problemele de fond, deocamdată”, a conchis Alexandru Baciu.

„Asociații blatiste”

Contactat telefonic de Agro TV, Dorel Secară, consilierul MADR amintit de Alexandru Baciu, i-a transmis reporterului, inițial, să ia legătura direct cu ministrul Agriculturii.

„Comunicarea cu presa o face dânsul. Eu sunt consilierul ministrului. Am exprimat un punct de vedere acolo, ca și consilier, ca și fermier, ca fost lider de asociație, dar nu sunt abilitat să comunic cu presa”, a precizat oficialul citat.

Fermierul consilier a adăugat totodată că, între asociațiile „dintr-o țară întreagă să nu fie discuții, foarte rău”.

„Altfel înseamnă că sunt niște asociații blatiste. Sigur, unde sunt oameni mulți, sunt multe idei. Unele bune, altele mai puțin bune. Domnul ministru va decela și va alege soluția cea mai bună pentru fermieri, împreună cu echipa din minister”, a declarat la finalul discuției, Dorel Secară.

Luni, 8 februarie 2021, fermierii români mărturiseau pentru ediția online a Agro TV că sunt temeri inclusiv în ceea ce privește propunerea Ministerul Finanțelor Publice (MFP) de a reduce Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), acordat atât sectorului vegetal, cât și celui zootehnic, cu aproximativ 30%.

Potrivit precizărilor făcute pentru sursa citată de Ionel Arion, președintele Pro Agro, totul ține de viziunea MFP în ceea ce privește alocările din noul buget, destinate sectorului agrozootehnic românesc, dar și de capacitatea de negociere a reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Vor fi discuții pe buget. Pe lângă chestiunile de secetă vor fi și chestiuni legate de ANT. Se pare că, propunerea Ministerului de Finanțe este să reducă ANT-ul, atât pe vegetal, cât și pe zootehnie, cu aproximativ 30% pe buget. Astea sunt la nivel de discuții și au mai scăpat așa, și printre noi. Nu știm dacă, într-adevăr, asta este și propunerea oficială”, mărturisea Arion la acea dată.