Tarile incep sa isi faca rezervele de alimente, de frica CRIZEI

7
Tarile incep sa isi faca rezervele de alimente, de frica CRIZEI

Cumpărătorii de produse agricole din Cairo şi până în Islamabad au intrat într-o febră a cumpărăturilor după ce pandemia de Covid-19 a perturbat lanţurile de aprovizionare, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Iordania și-a făcut rezerve record de grâu în timp ce Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a luat măsura de a cumpăra grâu de pe piețele internaționale în mijlocul recoltatului al producției interne. De asemenea, Taiwanul a anunțat că își va majora rezervele strategice de alimente, iar China a început să cumpere nutreț pentru a-și hrăni efectivele în creștere de porci.

Aceste rezerve anticipate ale țărilor evidențiază modul în care acestea încearcă să se protejeze în cazul în care pandemia va afecta operațiunile portuare și va întrerupe comerțul mondial. Pandemia deja a afectat lanțurile de aprovizionare domestice, de la fermă la farfurie, în timp ce rafturile goale ale magazinelor au determinat consumatorii din întreaga lume să îşi modifice obiceiurile de cumpărare.

Chiar dacă câteva ţări încearcă să îşi majoreze rezervele strategice, precum Egiptul şi Pakistanul, altele au decis să îşi urgenteze achiziţiile de produse alimentare din alte motive precum accesul la valută, amploarea livrărilor interne şi necesitatea de a ţine preţurile de pe piaţa internă sub control, a declarat economistul şef al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Abdolreza Abbassian.

Preţurile la produsele agricole sunt în creştere pe măsură ce ţările îşi majorează achiziţiile, la care se adaugă cererea crescută venită din China şi seceta din regiunea Mării Negre. În aceste condiţii, indicele Bloomberg Agriculture Subindex, care urmăreşte evoluţia contractelor futures la o serie de produse agricole importante, a crescut cu 20% începând din luna iunie.

Aceste achiziții de rezerve suplimentare sunt bine venite pentru producătorii care au văzut cum cererea pentru produse precum porumb sau zahăr a scăzut pe măsură ce pandemia a oprit transporturile și a redus cererea pentru etanol produs din porumb sau trestie de zahăr.