Un milion de hectare de porumb, în pericol să DISPARĂ! ”Trebuie să aplicăm neonicotinoide”

16
Un milion de hectare de porumb, în pericol să DISPARĂ! ”Trebuie să aplicăm neonicotinoide”

Nu mai puțin de un milion de hectare semănate cu porumb ar putea să dispară, dacă nu aplicăm tratamentul cu substanțe neonicotinoide, avertizează Vasile Iosif, președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM). Prezent în emisiunea ”Agricultura la Raport”, specialistul a subliniat că autoritățile trebuie să educe mai bine publicul în ceea ce privește folosirea pesticidelor, astfel încât să nu mai existe confuzii.

”Din păcate, avem o adversitate din partea publicului larg. Când aud de pesticide, automat se gândesc la otrăvuri, la substanțe nocive. Trebuie să îi educăm, să le spunem că de fapt este același lucru ca atunci când luăm ibuprofen. Același lucru este și pentru plante. Noi avem în România situații în care putem pierde foarte lejer 40-50% din culturi, din cauza factorilor biotici”, a precizat președintele AIPROM.

Acesta a avertizat că dăunătorul Tanymecus produce pagube uriașe în culturile din România, iar acesta trebuie combătut cu substanțe neonicotinoide.

”Dacă n-am aplica tratamentul cu neonicotinoide, am putea foarte ușor să avem 1 milion e hectare semănate de porumb care să dispară. România are între 160-180 de Tanymecus pe metru pătrat în anii problematici. Bineînțeles, nu știm dacă 2021 va fi un an problematic și dacă vom avea un atac imens de Tanymecus sau nu.

Faptul că merge într-o direcție greșită este reflectat și de decizia Franței de a acorda derogare pentru următorii doi ani pentru cultura de sfelcă la insecticidele neonicotionoide. Astăzi, când stăm de vorbă, norocul nostru este că România a adoptat o legislație pentru utilizarea minoră a produselor. Acest lucru însemană că avem o legislație care este în ton cu regulamentul european, de a omologa produse provizoriu, din alte state, care sunt foarte bine cunoscute, pentru a putea controla agenți de dăunare pe diferite culturi unde nu avem niciun produs omologat”, a mai adăugat Vasile Iosif.