Veste bună pentru tinerii fermieri! Condiția de 24 de luni pentru sumbăsura 6.1 ar putea fi modificată

5
Veste bună pentru tinerii fermieri! Condiția de 24 de luni pentru sumbăsura 6.1 ar putea fi modificată

Interesul pentru accesarea fondurilor europene în rândul tinerilor fermieri din România este unul foarte ridicat în ultimii ani, existând, de fiecare dată, mai multe proiecte depuse decât bani disponibili. Totuși, există o condiție în ghidul solicitantului pentru submăsura 6.1 care le pune bețe în roate multor potențiali beneficiari. Este vorba de condiția ca aceștia să aibă maximum 24 de luni de la înregistrarea ca micro-întreprindere/întreprindere mică înaintea depunerii cererii de finanțare.

Există, totuși, o inițiativă din partea mediului asociativ, susținută, se pare, și de conducerea Ministerului Agriculturii, ca această condiție să fie modificată, iar plafonul să fie dus la 60 de luni. Fermierul Ion Păunel a venit cu mai multe detalii în acest sens în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

”Am ridicat această problemă la întâlnirea cu domnul ministru și sperăm să venim cu un document bine întocmit, astfel încât să reușim să eliminăm această condiție de 24 de luni și să o ducem undeva la 60 de luni. Avem foarte mulți tineri care au încercat să acceseze în anii trecuți, nu au reușit, au făcut mai mult de 24 de luni, iar acum nu mai pot accesa submăsura 6.1 pentru instalarea tinerilor fermieri. Pentru a întineri satul românesc, pentru a dezvolta partea aceasta de fermă de familie și activitățile tinerilor în mediul rural, trebuie să venim neapărat cu această modificare”, a precizat Ion Păunel.

Președintele SPA Olt a mai subliniat că această condiție nu este impusă de oficialii de la Bruxelles, astfel încât țara noastră ar putea să o modifice fără nicio problemă, atât timp cât întocmește o documentație așa cum trebuie.

”Poate unii au știut, alții nu. Dacă România face o documentație așa cum trebuie și susține acest lucru, Comisia Europeană nu are nimic împotrivă. Condiția de 24 de luni nu este una impusă de Bruxelles. Voi lupta cât voi putea ca această condiție să dispară și să mergem pe minim 60 de luni. Sperăm să se întâmple de anul acesta, dar dacă nu, măcar din viitorul PNS, pentru că este păcat. Avem foarte mulți tineri care și-au deschis afaceri în domeniul agricol, au preluat exploatații de la părinți, de la bunici și nu au nicio vină că proiectul a fost eligibil și nefinanțabil pentru că suma alocată în acea perioadă nu a ajuns pentru toți tinerii. Trebuie să le oferim această șansă a redepunerii”, a explicat Ion Păunel.

Potrivit informațiilor oferite de fermier, se pare că și actuala conducere a MADR este de acord cu modificarea acestei condiții, iar demersurile în acest sens vor începe să fie făcute în perioada imediat următoare, în grupurile de lucru pentru finanțările din perioada 2021-2017.

”Vă spun, să zicem, pe surse că se pare că vom avea sprijinul din partea conducerii MADR să facem acest demers și în perioada imediat următoare, când vom fi chemați la grupurile de lucru pentru finanțările europene 2021-2027 și creionarea noului PNS, vom susține acest demers, mai ales că Uniunea Europeană nu ne impune această condiție. Avem două lucruri care se bat cap în cap: dacă mă instalez pentru prima dată ca șef de exploatație la APIA, pot să primesc subvenția în plus pe hectar timp de 5 ani de zile. Dacă vreau să accesez submăsura 4.1, primesc o finanțare în plus de 20% tot timp de 5 ani de zile. Condiția de 24 de luni este doar la sumbăsura 6.1”, a mai adăugat Ion Păunel.