Vești noi de la Azomureș – Ce se întâmplă cu producția de îngrășăminte

1

După ce, la sfârșitul anului trecut, Azomureș a anunțat că oprește din nou producția de amoniac și îngrășăminte în urma unei neînțelegeri cu autoritățile statului român, lucrurile au revenit pe un făgaș normal, iar compania a reluat zilele trecute producția.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, fabrica de îngrășăminte de la Azomureș funcționează, în acest moment, la aproximativ 60% din capacitate.

”De câteva zile, am reușit să repornim una dintre cele două instalații de producere a amoniacului, cea mai importantă materie primă pentru fabricarea îngrășămintelor. Vă reamintesc, pe platformă avem două instalații de producere a amoniacului, o materie primă care se face din gaz natural. Această repornire a unei instalații înseamnă că suntem undeva la jumătate, poate undeva la 60% din capacitatea de produse finite”, a precizat Ovidiu Maior pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Totuși, producția de uree rămâne în continuare închisă, întrucât pentru reluarea acesteia ar fi nevoie de repornirea și celei de-a doua instalații de amoniac.

”Producem îngrășăminte complexe, azotat de amoniu, nitrocalcar. Ce nu producem este ureea, și nici nu se va produce în această fază de reluare a producției. A doua instalație ne-ar permite să avem un stoc mai mare de amoniac și atunci putem reporni și ureea. (…) În mod normal, lucrurile ar trebui să meargă într-o direcție favorabilă, având în vedere că ne îndreptăm spre primăvară, iar prețurile la gazul natural par să se mențină într-o oarecare stabilitate”, a mai precizat Ovidiu Maior.