VIDEO Secretele unui vin bun! Cand se culeg strugurii?

13
VIDEO Secretele unui vin bun! Cand se culeg strugurii?

Procesul de cules strugurii a fost și este însoțit, la toate popoarele, de cântece și voie bună și pe bună dreptate putem afirma că, dintre toate îndeletnicirile agricole, culesul strugurilor este cea mai intens trăită. Iar vinul a fost un element reprezentativ pentru foarte multe culturi încă din cele mai vechi timpuri. 

Momentul exact pentru culesul strugurilor depinde de mai mulți factori, precum: amplasarea geografică, condițiile meteo, tipul de struguri, încărcătura culturilor, dar și în funcție de intenția utilizării strugurilor, de exemplu pentru vin, dulceață sau stafide.

Producătorii comerciali de struguri se bazează pe metode mai științifice pentru a determina când se recoltează strugurii, cum ar fi nivelurile precise de pH și conținutul de zahăr care sunt determinate în timpul testării.

CÂND SE CULEG STRUGURII?

Pentru producția proprie, fermierii pot folosi următoarele criterii pentru a determina timpul de recoltare adecvat:

  • Culoarea. Recoltarea strugurilor trebuie să aibă loc în stadiul corect de maturitate pentru a avea un nivel de zahăr maxim. Strugurii își schimbă culoarea de la verde la albastru, roșu sau alb, în ​​funcție de soi. Culoarea este unul dintre indicatorii maturității. Cu toate acestea, nu este cel mai fiabil indicator, deoarece multe soiuri de struguri își schimbă culoarea înainte de coacere. Cu toate acestea, atunci când este complet copt, învelișul albicios al strugurilor devine mai vizibil, iar semințele se schimbă de la verde la maro.
  • Mărimea. Mărimea este un alt indicator al maturității strugurilor. Când sunt copți, strugurii sunt de dimensiuni complete și mai puțin fermi la atingere.
  • Gustul. Cel mai bun mod de a afla dacă strugurii sunt suficient de copți pentru a-i recolta este să-i gustați. Probați strugurii cu trei până la patru săptămâni înainte de data aproximativă a recoltei și continuați să gustați strugurii pe măsură ce se maturizează. Încercați să luați probe în același timp al zilei din zone diferite din vie, dar și din zone diferite de la același ciorchin. Strugurii, spre deosebire de alte fructe, nu se coc uniform de pe viță de vie, deci este important să păstrați gustul până când strugurii sunt uniform dulci.

Maturitatea și culoarea strugurilor nu depind de lumina directă a soarelui, ci mai degrabă cantitatea de lumină care ajunge la frunzișul strugurilor are ca rezultat fructe de înaltă calitate. Frunzele strugurilor sunt cele care generează zaharurile, care sunt apoi transferate în fructe.

Poate apărea o coacere inegală din cauza prea multor ciorchini de viță de vie, deficit de potasiu, secetă sau alți factori de stres ai mediului, scrie gardeningknowhow.com. Vremea mai caldă decât cea normală este deseori cauza coacerii inegale, în care unele boabe rămân acre, tari și verzi, în timp ce altele se coc și se întunecă normal.

Strugurii sunt de asemenea extrem de atractivi pentru păsări. Pentru a proteja recolta, este recomandat să legați CD-uri, foaie de argint sau alte obiecte lucioase care vor speria păsările.

Așadar, culesul strugurilor este la fel de important ca întregul proces tehnologic de vinificaţie. Haideți să urmărim și materialul video Agro TV de mai jos pe acest subiect.

Click pe video:

video
play-sharp-fill

Realizator: Ovidiu Ghinea