Zoltan Haller (ACVBR): ”Vaida Bela se crede Dumnezeu în cadrul ANZ”

38
Zoltan Haller (ACVBR): ”Vaida Bela se crede Dumnezeu în cadrul ANZ”

Contre dure între Zoltan Haller și directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Vaida Bela. După ce Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR SIM) a decis să dea în judecată atât ANZ, cât și Ministerul Agriculturii, reprezentantul asociației, Zoltan Haller, a venit la ”Agricultura la Raport” să explice în detaliu toate elementele care au adus situația în punctul acesta.

”E trist că s-a ajuns aici. Nu ne-am dorit o astfel de acțiune, nu ne-am imaginat că în anul 2020, directorul general al unei instituții să nu respecte legea. Sigur că ne-am adresat instanței ca să ne căutăm dreptatea. Prin ceea ce am prezentat de foarte multe ori către ANZ și către avocații noștri, suntem convinși că toate acțiunile domnului Vaida Bela au fost făcute într-o ilegalitate totală.

De două luni de zile am avut corespondențe cu ANZ, am arătat că nu este legală și oportună recunoașterea a încă unei societăți de ameliorare. Între timp, directorul general a semnat două decizii de recunoaștere, cu toate că toată lumea care a fost consultată a spus că nu se justifică acest lucru”, a precizat Zoltan Haller pentru AGRO TV.

Reprezentantul ACVBR SIM a explicat că deși atât comisia din cadrul ANZ, cât și Academia de Științe Agricole și Silvice și-au exprimat punctele de vedere împotriva acreditării unei noi societăți de ameliorare, directorul ANZ nu a ținut cont de acest lucru.

”Ca și procedură de recunoaștere, se înființează o comisie care studiază documentele pe care le depune oricare organizație care dorește să fie recunoscută. În urma analizei pe care a făcut-o, această comisie a transmis un punct de vedere scris în care, negru pe alb, spune că nu se poate recunoaște, nu se poate aproba programul de ameliorare. Cu toate acestea, în cazul ACT Mureș, domnul director general a semnat cu nonșalanță. Mai mult, noi am semnalat ANZ că am solicitat Academiei de Științe Agricole și Silvice medierea acestui conflict. Am solicitat un punct de vedere prin care să se spună foarte clar, din punct de vedere științific și tehnic, dacă avem sau nu dreptate. Acest răspuns a venit și este mai mult decât clar. Spune că ANZ-ul, ca instituție gardiană stării prezente și mai ales de viitor, a structurii genetice a populației de taurine și nu numai, nu poate și nu e permis să accepte ca aspura uneia și aceleiași rase să-și exercite simultan presiunea două programe de ameliorare genetică, cu obiective de selecție și metode de realizare diferite. Punctul acesta de vedere a ajuns și la ANZ. Ce a făcut domnul director Vaida Bela? A mai semnat o a doua decizie de recunoaștere de societate de ameliorare.

Astăzi nu se știe dacă există sau nu programe de ameliorare aprobate. ANZ-ul a pus lacăt pe tot ce înseamnă transmitere de informații publice. Domnul Vaida Bela se crede Dumnezeu acolo în cadrul ANZ, nu ține cont de nimeni și de absolut nimic”, a mai spus Zoltan Haller.

De partea cealaltă, directorul general ANZ, Vaida Bela, susține că acțiunile sale au fost complet justificate, legale, și nu există niciun fel de problemă în acreditarea mai multor societăți și programe de ameliorare.

”Nu este nimic ilegal să acreditezi una, două sau mai multe societăți de ameliorare. Avem două societăți la Țurcană, avem două societăți la Bălțată cu Negru Românească, deci nu este nimic în neregulă cu această chestiune. (…) Eu zic că am respectat întru totul legislația națională și regulamentul european și nu cred că am greșit cu nimic prin faptul că am creeat această concurență. 

Activitate de ameliorare nu înseamnă că primul acreditat trebuie să rămână pe veci. Ameliorarea trebuie făcută pe o populație suficient de mare, chiar și cu aceleași obiective, de mai multe societăți și nu este nicio problemă. Fermierul, conform regulamentului, este suveran în decizie. El decide din ce plan de ameliorare vrea să facă parte, la ce asociație se înscrie, ce vrea să facă cu șeptelul pe care îl deține. 

Nu există comise tehnică. Sunt funcționari publici care lucrează la ANZ și care își exprimă un punct de vedere, după care directorul general ia dezicia. Nu este Vaida nici Dumnezeu, nu este Vaida nici moșier. Sigur, mă consult cu colegii mei. Chiar cu privire la programul de ameliorare de la Genetica, am luat puncte de vedere din teritoriu, iar din trei puncte de vedere, două susțin aprobarea acelui program de ameliorare care săptămâna aceasta va avea loc – aprobarea sau neaporbarea, în funcție de ce referate, ce propuneri mai vin de la colegii mei”, a explicat directorul general ANZ, Vaida Bela.