444 DE MILIOANE DE EURO VOR FI RAMBURSATI FERMIERILOR DIN TARILE MEMBRE UE

302

Comisia Europeană va rambursa agricultorilor europeni 444 de milioane de euro, în conformitate cu regulamentul publicat pe 27 noiembrie. Această sumă a fost inițial dedusă din bugetul pentru anul 2018 pentru sprijinul acordat agricultorilor în cadrul politicii agricole comune (PAC) pentru a crea rezerva de criză agricolă din acest an.

Chiar dacă sectorul agricol s-a confruntat cu situații critice în acest an, cum ar fi vremea extrema din timpul verii, nu a fost necesară utilizarea rezervei de criză în 2018. Măsuri suplimentare de sprijin luate pentru a face față situației dificile a pieței pentru anumite sectoare (de exemplu, legumele, produsele lactate și bolile animalelor), au fost finanțate din bugetul PAC disponibil.

Daunele cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile în această primăvară și vară au fost abordate prin alte măsuri disponibile, pentru a ajuta agricultorii să depășească consecințele. Acestea includ derogări de la anumite condiții legate de plățile ecologice și plăți in avans mai mari pentru anul 2019.

Decizia înseamnă că sumele defalcate din plățile directe în acest an pot fi rambursate agricultorilor de către statele membre începând cu 1 decembrie 2018.

Conceptul de rezervă pentru criza agricolă și mecanismul său de rambursare a fost convenit în cadrul reformei PAC din 2013. A fost aplicată pentru prima dată în anul bugetar 2014. Această deducere se aplică numai ajutorului de venit peste 2 000 EUR și nu se aplică încă în Croația pentru anul bugetar 2018. Acest lucru este cauzat de procesul de introducere treptată a nivelurilor de sprijin după aderarea la UE. Pentru Croația, după ce a aderat la Uniune în 2013, sprijinul pentru venituri din cadrul PAC nu este încă pe deplin implementat.