Adrian Siceanu (ICDA): 100.000 de familii de albine decimate anul acesta de insecticidele folosite la floarea soarelui

475

Circa 100.000 de familii de albine au fost decimate în acest an, în perioada recoltării polenului de la culturile de floarea soarelui, cel mai probabil din cauza unor insecticide cu care se tratează sămânța acestei plante, interzise în majoritatea țărilor europene, susține Adrian Siceanu, director științific al Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Apicultură.

“Anul acesta, nu știu câți ați fost la floarea soarelui și ați avut deziluzia pierderii masive a unor familii de albine. În toată zona de sud și până în vest, la floarea soarelui au fost depopulări masive, în timpul culesului, cu o simptomatologie dură. Pierderile s-au produs în patru-cinci zile de la începutul culesului. (…) La floarea soarelui se estimează că începând din Dobrogea, toată partea de sud, Ialomița, Teleorman — unde avem cazuri foarte clare — și Timiș, au fost pierderi până la 100.000 de familii de albine. Fie au pierit complet, fie au ajuns la o cădere de afectiv de abia le-au mai scos apicultorii să le bage la iernare”, a declarat Adrian Siceanu, marți, la Zalău, la o întâlnire cu apicultorii din Sălaj.

Potrivit sursei citate, deși nu există dovezi juridice, analizele realizate în Franța au semnalat prezența în corpul albinelor decedate a unui insecticid cu care se tratează semințele de floarea soarelui, substanță deja interzisă în alte țări europene.

Acesta a adăugat că fermierii reclamă faptul că au nevoie de aceste insecticide pentru a elimina dăunătorii plantelor, motiv pentru care neonicotinoidele nu au fost încă interzise în România. Totuși, Adrian Siceanu afirmă că astfel de accidente ar putea fi prevenite dacă fermierii ar anunța administrațiile locale că utilizează respectivele insecticide sau dacă aceștia ar plasa panouri de avertizare la marginea culturilor. (Sursa: AGERPRES)