AM SCAPAT DE PESTA PORCINA AFRICANA DAR RESTRICTIILE IMPUSE DE UE EXPIRA LA 31 MARTIE

673

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuța, a prezentat astăzi, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, o informare privind măsurile întreprinse de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare pentru limitarea efectelor pestei porcine.

În sinteză, la nivelul judeţului Satu Mare în anul 2017 au fost declarate două focare de pestă porcină africană cu şapte porcine moarte, ucise sau sacrificate. Pentru prevenirea apariției și combaterii pestei porcine africane s-au întreprins măsuri de limitare a circulației porcinelor pe teritoriul județului Satu Mare, de interzicere totală a funcționării târgurilor, a aglomerărilor de animale, a expozițiilor de animale, a piețelor din județ.Depistarea la timp a virusului pestei porcine este foarte importantă, drept urmare D.S.V.S.A a întreprins campanii de conştientizare şi informare în şcoli şi în rândul populaţiei. De asemenea a  solicitat sprijinul tuturor instituţiilor abilitate pentru  prevenirea pătrunderii virusului pestei porcine.

Nicolae Dumuţa a informat că restricţiile impuse de Comisia Europeană expiră în data 31 martie. În această perioadă D.S.V.S.A efectuează recoltarea probelor de sânge în zona de protecţie şi supraveghere urmând ca săptămâna următoare, după obţinerea rezultatelor, să stingă focarul.

Tot astăzi, membrii colegiului au adoptat o Hotărâre de colegiu prefectural pentru constituirea Comisiei mixte de control în piețele agroalimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, pentru siguranța cetățenilor.