Anunt important facut de un inalt oficial al Comisiei Europene

506

Politica Agricolă Comună (PAC) este strâns legată de bugetul multianual al Uniunii Europene (UE), iar ajustările ce vor fi aduse acesteia sperăm să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, a declarat Mihail Dumitru, director general adjunct, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene (CE), la o conferință de specialitate organizată în cadrul Forumului de dezbateri europene Eurosfat 2017.

“Există discuții aprinse în societatea europeană, atât în domeniul agricol, cât și în societatea civilă referitor la cum să arate această PAC post 2020. Consultările se vor încheia în câteva zile, iar în ultima parte a a anului vom discuta la nivelul Parlamentului European acest pachet legislativ. Această PAC este legată de bugetul multianual. Noi sperăm ca acest proces să se încheie la sfârșitul anului, iar ajustările comune la PAC să intre în vigoare din ianuarie 2018. Ajustările vizează elemente de simplificare care nu sunt foarte efective. Noi lucrăm acum într-un cadru aproape imposibil și avem obligația cerută de conducerea politică a Comisiei Europene să nu anticipăm în niciun fel ce buget va fi alocat pentru PAC. Știm, însă, că, la ora actuală, 38% din bugetul comunitar este cheltuit de PAC. Noua PAC a devenit de o complexitate și de o dificultate importantă. Fermierii, statele membre, societatea civilă doresc simplificarea elementelor cheie ale PAC. De asemenea, contribuabilul european devine din ce în ce mai pretențios și se uită la cei care cheltuie bani mulți, respectiv PAC și Politica de coeziune. Comisia Juncker a spus că vrea să concentreze pe lucruri mari, deci noi vrem să punem accent pe valoare adăugată”, a afirmat Dumitru.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

Oficialul român a menționat, totodată, că la nivelul Comisiei Europene a lansat un proces de consultări privind viitorul PAC, la începutul acestui an, iar problema timpului devine extrem de importantă.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PRETURI

“Suntem în mijlocul unei reforme profunde în ceea ce privește Politica Agricolă Comună (PAC). Suntem la nivelul ciclului politicilor Juncker și deja am lansat un nou proces de consultări și discuții privind viitorul PAC. În a doua parte a anului 2019, mandatul Comisiei Juncker se termină și deci timpul este destul de scurt. Acest Parlament European își încheie activitatea la jumătatea anului 2019. Cum se produc aceste cicluri de modificare? Problema timpului devine și mai importantă și din experiența primului ciclu vedem că ne trebuie 3-4 ani ca să definim elementele de bază ale PAC, nu și de punere în aplicare. Cum vom reuși să avem un nou cadru legislativ la începutul anului 2021, având în vedere situația deosebită care există acum în Europa? Nu este poate nevoie să extindem PAC-ul actual? Comisia Europeană a început să lucreze și a lansat un proces de consultări privind viitorul PAC, în luna februarie a acestui an”, a afirmat Dumitru.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLA. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Reprezentații Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au solicitat, recent, fermierilor români să completeze chestionarul Comisiei Europene privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC). Termenul limită de completare este 2 mai 2017, iar formularul se găsește pe pagina de internet a Comisiei Europene.

Eurosfat 2017 este un eveniment realizat cu sprijinul și patronajul Parlamentului European, al Reprezentanței Comisiei Europene în România și al Președinției Maltei a Consiliului Uniunii Europene.