APPR “De la Fermieri pentru Fermieri”

16
APPR “De la Fermieri pentru Fermieri”

Cu o agenda densă într-o perioadă în care agricultura se redefinește pe coordonatele noilor obiective de sustenabilitate ale Europei, prin organizarea Congresului Anual Internațional al APPR ”De la Fermieri pentru Fermieri”, eveniment devenit deja tradiție, ne dorim ca practicile fermierilor să fie parte a soluțiilor de sustenabilitate, dar și ca aceștia să-și poată continua menirea de a furniza securitatea alimentară a cetățenilor.

Sprijinim toate demersurile în scopul înverzirii și combaterii schimbărilor climatice și a efectelor lor, în special când acestea sunt pragmatice, fezabile și susținute de instrumente financiare care să ne conserve competitivitatea pe piața globală.

Congresul Anual al APPR este organizat cu scopul de a pune pe masă întrebările noastre și ale partenerilor noștri din industria agro-alimentară din această perioadă de cotitură și de a căuta răspunsuri împreună cu decidenții politici de la Comisia Europeană (DG Agri), de la Parlamentul European, din guvernul și legislativul României, precum și cu alți invitați de marcă. Pe această cale, amintim că în cadrul evenimentului va fi prezent eurodeputatul Daniel BUDA, vicepreședinte al ComAGRI, care consideră că “ultimul an ne-a adus pe toți în fața unei crize fără precedent, care ne-a obligat să ne stabilim noi obiective și a afectat major toate economiile.

Prioritățile mele din această perioadă vizează în special domeniul agricol. De altfel, agricultura reprezintă sursa noastră de hrană, fermierii având un rol primordial în evitarea unei crize alimentare.” 

Adrian Chesnoiu, președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, prezent la discuțiile prilejuite de Congresul De la Fermieri pentru Fermieri, este de părere că “ agricultura reprezintă una dintre pârghiile de relansare a economiei românești. Asigurarea unui cadru legislativ care să ofere predictibilitate și stabilitate este necesară pentru fermierii români. Orice decizie statală, care poate fi benefică pentru agricultura românească, trebuie să fie o prioritate pentru toți factorii decidenți”.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian OROS, dorește să arate ce este de făcut în agricultura românească pentru a asigura convergența cu țintele Green Deal, care urmăresc “adoptarea unor activități mai responsabile față de cele două resurse naturale vitale, solul și apa, dar și față de consumator. Doar transformând provocările legate de mediu și climă în oportunități putem pune în valoare nevoile și particularitățile agriculturii românești. ”

Comitetul organizațiilor profesionale agricole din Europa (COPA), prin prezența președintelui Christiane Lambert, dezbate, în cadrul Congresului, “cum ar putea agricultura europeană să contracareze provocările cu care se confruntă, cu ajutorul viitoarei PAC și al Pactului Verde”.

Pentru cultivatorii de porumb din cadrul Conferderației Europene a Porumbului, „reforma politicii agricole comune constituie, deopotrivă, o sursă de oportunități și de îngrijorări”.