Cum se face testarea semințelor pentru o germinare și o recoltă calitativă

3
Cum se face testarea semințelor pentru o germinare și o recoltă calitativă

Pentru mulți gospodari, crearea unei colecții mari de pachete de semințe, în timp, este inevitabilă. Cum de la an la an, gospodarii zeloși își măresc colecția de soiuri și semințe, aceștia ajung în imposibilitatea de a planta, simultan, toate aceste semințe. Cum se face testarea semințelor pentru a ne asigura ca avem o recoltă calitativă?

Deși unii ar putea avea spațiul pentru a planta întregul pachet de semințe, alții își găsesc deseori economisirea soiurilor parțial folosite de legumele lor preferate de grădină pentru anotimpurile de creștere ulterioare. Păstrarea unui inventar de semințe neutilizate este o modalitate excelentă de a economisi bani, precum și de a extinde grădina. În ceea ce privește păstrarea semințelor pentru utilizarea viitoare, mulți cultivatori sunt cuprinși de îndoială, semințele sunt încă bune?

Sunt semințele viabile? Viabilitatea semințelor va varia de la un tip de plantă la altul. În timp ce semințele unor plante vor germina ușor timp de cinci sau mai mulți ani, altele au o durată de viață mai scurtă. Din fericire, testarea semințelor este o modalitate ușoară de a determina dacă semințele salvate merită sau nu să fie plantate atunci când sezonul de creștere ajunge în primăvară.

Pentru a începe testarea semințelor, grădinarii vor trebui mai întâi să adune materialele necesare.

Aceasta include un mic eșantion de semințe, prosoape de hârtie și pungi de plastic resigilabile. Puneți prosopul de hârtie cu apă până când este umed complet. Apoi, întindeți semințele pe prosopul de hârtie și împăturiți-le. Așezați prosopul de hârtie îndoit în punga sigilată. Etichetați punga cu tipul de semințe și ziua în care a fost pornită, apoi mutați punga într-o locație caldă.

Cei care efectuează testarea semințelor ar trebui să se asigure că prosopul de hârtie nu este lăsat să se usuce în timpul procesului. După aproximativ cinci zile, cultivatorii pot începe să deschidă prosopul de hârtie pentru a verifica câte semințe au germinat. După ce au trecut două săptămâni, grădinarii vor avea o idee generală a ratelor germinative actuale în ceea ce privește semințele salvate.

În timp ce acest experiment de viabilitate a semințelor este ușor de realizat, este foarte important să ne amintim că unele tipuri de semințe ar putea să nu dea rezultate fiabile. Multe plante perene au cerințe speciale de germinare, cum ar fi stratificarea la rece, și este posibil să nu ofere o imagine exactă a viabilității semințelor folosind această metodă.

Vor crește semințele expirate? plantarea cu pachete de semințe expirate

Mulți oameni încep grădinăritul nu numai ca mijloc de a cultiva fructe și legume sănătoase și hrănitoare, ci și de a economisi bani. Cultivarea unei recolte de legume preferate poate fi o încântare absolută, la fel ca ierburile și florile pentru grădină. Cu toate acestea, în fiecare sezon, gospodarii cu spațiu limitat de cultivare, pot rămâne cu semințe de grădină neutilizate.

În multe cazuri, aceste semințe sunt depozitate pentru păstrare, acumulându-se încet cu ceea ce mulți membri ai comunității de grădinărit denumesc „păstăi de semințe”. Deci, semințele care au depășit termenul de valabilitate marcat pe ambalaj sunt încă bune pentru plantare sau este mai bine să achiziționați altele noi?

Înțelegerea datelor de expirare a semințelor

Dacă vă uitați pe partea din spate a pachetului de semințe, ar trebui să existe un anumit tip de informații datate.. De exemplu, poate avea o dată „ambalată pentru”, care este de obicei atunci când semințele au fost ambalate, nu neapărat când au fost recoltate. La fel ca în cazul multor articole pe care le găsiți la magazinul alimentar, este posibil să aveți data „de vânzare până” sau „cel mai bun până la”, ceea ce indică în mod normal sfârșitul anului în care aceste semințe au fost ambalate.

În plus, multe pachete de semințe includ o dată „valabil până la”, care nu reprezintă prospețimea semințelor, ci mai degrabă validitatea rezultată a unui test de germinare efectuat anterior înainte de ambalare.

Deși unii se pot întreba dacă este sau nu sigur să plantezi semințe care au depășit datele de expirare, știm că plantarea semințelor expirate nu va avea impact asupra rezultatului ultimei plante cultivate din acea sămânță.

Deci, vor crește semințele expirate? Da. Plantele cultivate din pachete expirate vor crește și vor produce recolte sănătoase și fructuoase, la fel ca și omologii lor mai tineri. Având în vedere acest lucru, se poate să ne lămurim atunci când expiră semințele?

Mai important, de ce avem nevoie de date de expirare pe ambalaje? Deși semințele nu „merg rău” din punct de vedere tehnic, datele de expirare sunt utilizate pe ambalajul semințelor ca măsură a probabilității viabilității. În funcție de tipul de semințe, condițiile de mediu și modul în care acestea au fost depozitate, rata de germinare a pachetelor de semințe mai vechi poate fi foarte afectată.

Cele mai bune condiții de depozitare pentru pachetele de semințe necesită o locație întunecată, uscată și rece. Din acest motiv, mulți cultivatori aleg să depoziteze viitoarele plante în borcane etanșe în locuri precum frigidere ori în pivnițe sau subsoluri. Mulți pot adăuga și boabe de orez în borcane pentru a descuraja prezența umezelii.

În timp ce condițiile adecvate de depozitare vor contribui la prelungirea duratei de viață a semințelor, viabilitatea multor tipuri de semințe va începe să scadă indiferent. Unele semințe vor menține rate ridicate de germinare timp de până la cinci ani, dar altele, cum ar fi salata verde, vor pierde vigoarea imediat după un an de depozitare.

Semințele expirate sunt încă bune? Înainte de a planta cu semințe expirate, există câțiva pași de urmat pentru a verifica dacă germinarea va avea sau nu succes (testarea semințelor). Când vă întrebați, „vor crește semințele expirate”, grădinarii pot efectua un simplu test de germinare. Pentru a testa viabilitatea dintr-un pachet de semințe, scoateți pur și simplu aproximativ zece semințe din pachet. Umeziți un prosop de hârtie și așezați semințele în el.

Așezați prosopul de hârtie umed într-o pungă cu fermoar. Lăsați punga la temperatura camerei timp de zece zile. După zece zile, verificați germinarea semințelor. Ratele de germinare de cel puțin 50% indică un pachet de semințe moderat viabil.