Care este cel mai apreciat pește de către români

487

Romfiid Trading anunță că românii consumă cu 3% mai mult pește.
 
Piața de peste din țara noastră este cotată la 350 de milioane de euro. Din păcate, cea mai mare pondere o are sectorul de produse congelate și refrigerate, acolo unde domină peștele adus de peste mari și țări.

 

„Romanul nu este incă un mare amator al produselor de peste și suntem mult în spatele Spaniei, Franței sau Italiei, liderii europeni, dar creșterea constantă a consumului, din ultimii trei ani, reprezintă un semn bun. Ne dorim să creștem consumul de peste la două meșe pe săptămană în fiecare familie din Romania”, a declarat directorul general al  Romfood Trading, Cristian Dărmănescu.

 

”Pestele este în continuare în urmă consumului de carne de pui și porc, că și volum, dar că valoare piață peștelui este aproape”, mai spune Cristian Dărmănescu, cu completatea că la creșterea pieței contribuie, din punctul de vedere al cererii, și ”consolidarea la nivel local al unui mega-trend global referitor la cultivarea unui stil de viată sănătos și al unei alimentații echilibrate. Din ce în ce mai mulți consumatori consideră peștele în general, și peștele sălbatic în special, că fiind esențial pentru o dietă echilibrată”.

 

Potrivit estimărilor Romfood Trading, volumele cele mai mari în vanzările de peste la nivelul pieței le inregistrează macroul. Din punct de vedere valoric insă, campion este somonul. ”Principalele segmente de piată sunt peștele congelat și peștele proaspăt. Ultimii ani au adus o creștere a segmentului fructelor de mare, dar acesta este incă în fază de inițiere. Sursă principală de aprovizionare în piată este importul, producția autohtonă fiind în continuare la un nivel relativ redus”, precizează Cristian Dărmănescu.