Ce măsuri s-au luat în județul Iași din cauza secetei

428

Se oprește apa la Cotnari. Nu-i chiar rău! Important este ce curge prin robinetul de la butoi.

Societatea de Apă Canal Iași a anunțat că la robinet va curge apa doar câteva ore pe zi. Măsură a fost luată pentru că în multe localități oamenii nu fac doar consum casnic, ci își iriga și grădinile.
În comuna Focuri – ar fi culmea ca tocmai în localitatea cu numele asta să nu fie probleme cu apa – rețeaua va fi funcțională doar două ore dimineața și încă trei ore seara. Măsură a fost luată pentru refacerea rezervelor de apă din localitate. În alte opt asezari rurale, apa rece va fi furnizată opt ore pe zi, printre comunele vizate fiind și Cotnari și Belcești, localităti care numără câteva mii de locuitori fiecare.

La Șipote, Plugari, Fântânele, Bivolari, Hălăucesti, Hărmănestii Vechi și Blăgesti, restricțiile de apă vor dură pană la sfârșitul lunii august, programul de furnizare a apei fiind redus, în unele cazuri, chiar la patru ore pe zi.

“Folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumului peste capacitatea maximă a sistemelor de alimentare. Astfel, este greu să asigurăm un nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcționarea capacitătilor de pompare în regim normal. Apa Vital a făcut apel, în repetate rânduri, pentru un consum rațional de apă din partea utilizatorilor, pentru a nu se utiliza apa în alte scopuri, precum udarea grădinilor sau a spațiilor verzi”, se arată într-un comunicat al conducerii societătii ApaVital Iași.